45% van Primark-kleding bevat gerecycleerde of duurzame materialen

Kledingretailer Primark publiceert zijn eerste rapport van duurzaamheid en ethiek. 45 procent van alle Primark-kledij bevat nu gerecycleerde of duurzamere materialen tegenover 25 procent bij de lancering van de duurzaamheidsstrategie in september vorig jaar.

Een jaar na de lancering van de ‘Primark Cares’-duurzaamheidsstrategie draagt 45 procent van de verkochte kleding het duurzaamheidslabel. Dat houdt in dat de kleding gerecycleerde of duurzamere materialen bevat. Het bedrijf heeft de ambitie om tegen 2030 100 procent van zijn kleding onder het label te verkopen, aan dezelfde betaalbare prijzen.

Wat katoenen kleding betreft bevat 40 procent van alle stuks vandaag gerecycleerd of biologisch katoen tegenover 27 procent bij de start een goed jaar geleden. Het biologische katoen is afkomstig van het PSCP- of ‘Primark Sustainable Cotton’-programma. Daarin kregen 252.800 boeren een opleiding. Eind 2023 moeten dat er 275.000 zijn. Bijna 3.000 boeren uit het programma namen bovendien deel aan een proefproject voor de invoering van meer regeneratieve katoenteelt in India, Pakistan en Bangladesh.

Pilots en processen

Een nieuwe ‘Packaging Centre of Excellence’ gaat daarnaast onderzoeken hoe alle plastic en niet-kledingafval voor eenmalig gebruik tegen 2027 geëlimineerd kunnen worden.

Primark wist de koolstofuitstoot van haar eigen activiteiten (scope 1 en 2) met 22 procent te verminderen ten opzichte van boekjaar 2018/19. Voor Scope 1, 2 én 3 is er dit jaar evenwel een stijging van 2,6 procent in koolstofuitstoot ten opzichte van diezelfde referentieperiode.

“De afgelopen twaalf maanden hebben we ons vooral gericht op het structureren en organiseren van onze eigen organisatie om zo de gedane beloftes waar te kunnen maken. Pilots en processen waren net zo belangrijk als de vooruitgang die we in dit eerste jaar hebben geboekt”, aldus Lynne Walker, Primark Cares Director. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.