Epson green report

Printerfabriek Epson behaalt platinastatus van Responsible Business Alliance (RBA)

De Responsible Business Alliance (RBA) is ‘s werelds grootste industriële coalitie gericht op maatschappelijk verantwoord ondernemen in mondiale toeleveringsketens, en zet zich in voor het ondersteunen van de rechten en het welzijn van werknemers en gemeenschappen wereldwijd. De certificering erkent fabrieken en locaties over de hele wereld die de hoogste normen van maatschappelijk verantwoord ondernemen bereiken in hun productieprocessen, en richt zich op eerlijke arbeidsomstandigheden, mensenrechten en duurzaamheid.  

De RBA-certificering heeft betrekking op maatschappelijk verantwoorde normen bij Indonesia Epson Industry, die per maart 2020 meer dan 11.300 werknemers had. De fabriek produceert een scala aan inkjetprinters voor bedrijven en consumenten, waaronder de toonaangevende, milieuvriendelijke, cartridgeloze EcoTank-inkjetprinters van Epson. Tot op heden zijn er wereldwijd meer dan 50 miljoen EcoTank-printers verkocht.

De RBA-platinacertificering toont aan dat Epson zijn Indonesia Epson Industry-fabriek exploiteert volgens de hoogst mogelijke MVO-normen en zich volledig inzet voor het welzijn van al zijn werknemers. De certificering vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal voor Epson, aangezien naleving van arbeids- en sociale normen een belangrijk onderdeel is van alle offertespecificaties bij openbare ICT-aanbestedingen. Ook verwachten zakelijke klanten van Epson steeds vaker sterk onafhankelijk bewijs van maatschappelijk verantwoorde productie.

 “We zetten ons volledig in voor het realiseren van een duurzame samenleving via onze producten en diensten, en via onze fabrieks- en kantooractiviteiten,” bevestigde Tatsuaki Seki, Chief Sustainability Officer van Epson. “Dit betekent niet alleen dat we rekening houden met de milieubelasting van alles wat we doen, maar ook dat we op een sociaal verantwoorde manier werken. We zijn bijzonder blij met het behalen van deze platinabeoordeling en vastberaden om de hoge normen die deze onderscheiding vertegenwoordigt te handhaven.”

Kazuyoshi Yamamoto, president van Epson Europe, voegt daaraan toe: “Dit is een belangrijk certificaat voor onze klanten, die willen weten dat we verantwoord produceren. Mensen zijn onze meest gewaardeerde resource en hun welzijn is van het grootste belang. We zullen elk aspect van onze bedrijfsactiviteiten voortdurend beoordelen en verbeteren, van productie en distributie tot het gebruik van hulpmiddelen en het welzijn van onze mensen.”

De vraag naar groenere producten en diensten is nog nooit zo groot geweest. Dit geldt vooral voor de jongere generaties, die met hun passie voor duurzaamheid fabrikanten dwingen om elk aspect van hun activiteiten te verbeteren.  Kopers van EcoTank-printers en andere inkjetprinters van Epson kunnen er zeker van zijn dat ze niet alleen een milieu-efficiënte inkjetprinter kopen die energie bespaart en plastic afval van verbruiksmaterialen vermindert, maar ook dat de arbeidsomstandigheden van degenen die deze printer hebben gemaakt voldoen aan de platinanorm, oftewel het hoogste haalbare wat betreft maatschappelijk verantwoorde productie.”

Over RBA-certificering

Een van de meest fundamentele RBA-programma’s is het Validated Assessment Program (VAP), dat de toonaangevende standaard vormt voor nalevingsverificatie op locatie en effectieve, deelbare audits. De RBA zelf voert de audits niet uit, maar stelt de normen vast en vertrouwt op goedgekeurde auditfirma’s. De RBA erkent dat de primaire waarde van een nalevingsaudit op locatie niet het identificeren van problemen in een fabriek is, maar het corrigeren van die problemen. RBA wil die fabrieken erkennen die hun toewijding aan maatschappelijk verantwoord ondernemen aantonen door geverifieerde afsluiting van de problemen die in een VAP-audit zijn geïdentificeerd.

RBA biedt drie erkenningsniveaus:

  • Platina: voor fabrieken met een minimale VAP-score van 200 waar alle Priority, Major en Minor-constateringen zijn afgesloten
  • Goud: voor fabrieken met een minimale VAP-score van 180 waar alle Priority en Major-constateringen zijn afgesloten
  • Zilver: voor fabrieken met een minimale VAP-score van 160 waar alle Priority-constateringen zijn afgesloten

Om aan de vereisten voor erkenning te voldoen, moeten alle audits worden geverifieerd door middel van een VAP-afsluitingsevaluatie.  Audits die worden uitgevoerd in faciliteiten van RBA-leden en de faciliteiten van haar leveranciers worden uitgevoerd door onafhankelijke externe auditors die speciaal zijn opgeleid in sociale en milieuaudits en het VAP-protocol.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.