Professionele schoonmaakproducten met duurzaamheidsgarantie

‘De juiste dingen juist doen’ leidt Werner & Mertz naar duurzaam ondernemen en produceren 

“Een geloofwaardig ecoproduct kan alleen afkomstig zijn van een bedrijf dat bij zijn activiteiten systematisch de principes van duurzame ontwikkeling toepast. Een onderneming die in haar dagelijkse bedrijfsvoering onophoudelijk het ecologische bewustzijn, de economische helderheid en de maatschappelijke verantwoordelijkheid belichaamt.” Aan het woord is Reinhard Schneider, zaakvoerdervennoot van het familiebedrijf Werner & Mertz, dat al meer dan 25 jaar ecopioniert in duurzame onderhouds- en schoonmaakmiddelen.

Het bedrijf duldt geen compromissen als het op de effectiviteit van haar producten aankomt. “Duurzaamheid mag geen excuus zijn voor verminderde werkzaamheid,” legt Eric Van Raemdonck, algemeen manager van Werner & Mertz Benelux, uit. “Onze producten doen wat ze moeten doen in een professionele omgeving maar dan op een duurzame manier, met oog voor mens en milieu. We zijn pionier in dit segment en dat is een bewuste keuze. Getuige daarvan zijn de resem certificaten en awards die Werner & Mertz in de afgelopen jaren behaalde en nog voor ogen heeft. Wij noemen het ‘green-effective’ zijn.” 

Foto: Eric Van Raemdonck, algemeen manager van Werner & Mertz Benelux

Hoofdzetel met LEED Platinum certificaat

De divisie professionele schoonmaakproducten bestaat al sinds 1971 in het Duitse familiebedrijf, dat al 150 jaar zijn hoofdzetel in Mainz heeft. Een duurzame hoofdzetel trouwens want in 2010 nam het bedrijf een nieuw kantoorgebouw in gebruik. Het gebouw voldoet aan de strengste internationale normen inzake duurzaam en milieuvriendelijk bouwen. Via windkracht, fotovoltaïsche cellen en geothermische energie produceert het 20 procent meer energie dan nodig voor de huidige kantoor- en productieactiviteiten in Mainz. Daarnaast zorgt de eigen waterzuivering ervoor dat het water dat de fabriek verlaat, minstens even zuiver is dan voor gebruik in de productie. Het filterslib wordt hergebruikt als grondstof voor isolatiebakstenen. 

 Foto: De duurzame hoofdzetel van Werner & Mertz in Mainz

Cradle to Cradle en EMAS als leidraad

De producent van duurzame onderhouds- en schoonmaakproducten is een grote voorstander van EMAS. “We behaalden het certificaat voor het eerst in 2003 en gaan er nog altijd mee verder. Dat wil toch zeggen dat we de volledige waardeketen verduurzamen, van formule over product, verpakking, productie, grondstoffen naar logistiek,” verduidelijkt Van Raemdonck trots. “We trekken ook resoluut de kaart van Cradle to Cradle. We behaalden het Gold-certificaat voor een aantal producten uit onze green care PROFESSIONAL-lijn. Het is ons doel om steeds meer producten onder dit label te kunnen brengen. Sinds 2015 zijn onze flessen in PET trouwens gemaakt van 100 procent gerecycleerde PET (r-PET).”

Fles uit 100% gerecycleerde HDPE (r-HDPE)

Dat het Werner & Mertz menens is, blijkt uit de ontwikkeling van een fles uit 100 procent post-consumer gerecycleerde HDPE. Het bedrijf won er eind 2016 de gouden prijs van de Duitse Packaging award mee. Vooral het pionierswerk als voorbeeld van echte recyclage en behoud van eindige hulpbronnen, en de productie van flessen die bijna identiek zijn aan de reguliere flessen, kon de jury bekoren. Maar Werner & Mertz steekt ook zijn nek uit. Met het Recyclaat Initiatief ijvert CEO Schneider ervoor om kleurstoffen volledig te bannen uit de verpakkingen. Alleen op die manier wordt de recycleerbaarheid gevrijwaard.

Werner & Mertz ondertekende tijdens het meest recente Wereld Economisch Forum in Davos, samen met 39 andere grote internationale spelers, een charter. De bedrijven geven daarmee aan dat ze in de toekomst meer plastic gaan recycleren. De schoonmaakmiddelenproducent richt zijn pijlen immers volledig op het recycleren van bestaande plastics, eerder dan op het ontwikkelen van nieuwe plasticproducten in bijvoorbeeld bioplastics.

In het New Plastics rapport van de Ellen Macarthur Stichting worden ze daarvoor als pionier erkend. “Wij zijn van mening dat er voldoende kunststoffen in omloop zijn om aan de huidige vraag te kunnen voldoen,” zegt Van Raemdonck. “Laten we er eerst voor zorgen dat deze opnieuw gebruikt kunnen worden. We hebben in dat kader nog een primeur. En dat is de conceptfles SANET platinum. 

Foto: Conceptfles SANET platinum 

Deze verpakking, die nog niet op de markt is, bestaat uit 100 procent gerecycleerd PE en de dop uit 100 procent gerecycleerd PP. Maar het concept is volledig duurzaam doorontwikkeld. “Er moeten een aantal verplichte vermeldingen op de fles staan, omwille van de wetgeving,” verduidelijkt Van Raemdonck. “Deze worden meestal op papier gedrukt en moeten er voor recyclage afgeweekt worden. Door de vele vermeldingen zit je al snel met een klein boekje dat vastgeplakt is aan de fles. De lijm vermindert bovendien de recycleerbaarheid van de kunststof. Wat als we dit kunnen vervangen door afwasbare inkt op de fles gedrukt en gemaakt van natuurlijke ingrediënten, en die met een QR-code naar alle wettelijk verplichte vermeldingen verwijst? Dan heb je ineens een verpakking gemaakt uit één grondstof. Deze is veel eenvoudiger met de huidige technieken te recycleren. Je ziet het, we denken vooruit naar wat potentieel kan komen, en we geven de toekomst mee vorm. Wij zijn klaar om wat verpakking betreft de volgende stap te zetten. Het is nu alleen wachten tot deze ook in orde is met de wettelijke verplichtingen en de voorraad gerecycleerde PE moet ook nog op punt gebracht worden. Momenteel is er vanuit de gele (in Duitsland en Nederland) en blauwe zakken (in België) te weinig gerecycleerde PE beschikbaar op de markt.”

Duurzaam gebruiksgemak

Dat die duurzame producten en ontwerpen ook eenvoudig en efficiënt te gebruiken moeten zijn, dat weet de schoonmaakmiddelenproducent maar al te goed. Ze werken intensief samen met de gebruikers van hun producten. Zo evolueert een gewone fles naar een verpakking met membraantechnologie, zodat je telkens de juiste dosis gebruikt en er geen lekverliezen mogelijk zijn. Of neem de Quick & Easy verpakking, waar je een geconcentreerd middel gewoon kunt bijvullen met leidingwater om de juiste samenstelling voor gebruik te bekomen. Minder transportgewicht, automatisch de juiste dosering en een verbeterd timemanagement voor de gebruiker.

Want duurzame producten moeten ook efficiënt, effectief en gebruiksvriendelijk zijn, ‘green- effective’ dus! 

Meer info over de duurzame onderhoudsproducten green care PROFESSIONAL van Werner & Mertz.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.