Certificering IT neemt toe

Recordinteresse voor duurzame IT-producten

Ondanks de steeds strengere criteria groeit de interesse van IT-merken voor de duurzaamheidscertificering van hun producten. De cijfers van ‘TCO Certified, generation 9’ schieten dan ook de hoogte in.

De eerste maanden na de lancering van ‘TCO Certified, generation 9’ laten een ongekende belangstelling zien voor duurzamere IT-producten. Hoewel de criteria voor maatschappelijk verantwoorde productie, circulariteit en veiligere chemicaliën strenger zijn geworden, is de lijst van gecertificeerde producten van verschillende IT-merken die hieraan voldoen langer dan ooit.

TCO Certified is de wereldwijd toonaangevende duurzaamheidscertificering voor IT-producten. De jongste generatie – TCO Certified, generation 9 – werd op 1 december vorig jaar gelanceerd met nieuwe en aangepaste criteria op zowel milieuvlak als sociale duurzaamheid van de supply chain. Die resulteren in veiligere chemicaliën, meer circulaire oplossingen en meer transparantie.  

Twee keer zoveel merken

Vanuit de IT-industrie is er veel interesse voor de nieuwe generatie. In de eerste drie maanden na de lancering zijn meer producten dan ooit, van een recordaantal merken, gecertificeerd volgens de nieuwe generatie.

In 2018, drie maanden na de lancering van de vorige generatie, werden 144 producten gecertificeerd volgens de nieuwe reeks criteria en keuringsmethoden. Deze keer stonden er 393 gecertificeerde producten op de lijst, een stijging van meer dan 170 procent. Het aantal merken met gecertificeerde producten is meer dan verdubbeld – van 6 naar 14.

Voortdurend verbeteren

“Om volledig duurzame IT-producten te ontwikkelen, moet je voortdurend werken aan verbetering van de milieu- en sociale verantwoordelijkheid. Met TCO Certified, generation 9 zetten we cruciale vervolgstappen. Ik vind het fantastisch om te zien dat meer merken bereid zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich bij ons aan te sluiten. Op die manier wordt het voor kopers makkelijker om de juiste keuzes te maken”, zegt Sören Enholm, CEO van TCO Development, de organisatie achter TCO Certified.

Sneller beschikbaar

Een andere verbetering is dat met TCO Certified, generation 9 gecertificeerde modellen al drie maanden na de lancering beschikbaar zijn in alle kantoorgerelateerde producten (all-in-one pc’s, beeldschermen, notebooks, desktops, headsets en smartphones). Dit was niet het geval bij generation 8. De grootste procentuele stijging doet zich voor bij notebooks en desktops, en ook bij headsets en smartphones, in een directe vergelijking met dezelfde periode voor TCO Certified, generation 8.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.