papier beter recycleerbaar
Endless stock paper and cardboard recycling - (beeld: Adobe Stock)

Recyclage van papieren verpakkingen verbeteren via nieuwe layer-technologie

Oplosbare layer maximaliseert de terugwinningspercentages van vezels die cruciaal zijn voor het voldoen aan de circulaire economie.

Nieuwe tussenlagen zijn niet giftig, veilig voor het mariene milieu en ze lossen op zonder sporen na te laten. De verpakkingsfunctionaliteit blijft wel behouden.

Recycleerbare lijmen en volledig oplosbare kunststof tussenlagen in verpakkingen gemaakt uit vezels, kunnen de traditionele plastic coating vervangen. Hierdoor worden de verpakkingen volledig recycleerbaar in grote recyclingfabrieken. Volgens de producent, Aquapak, is de nieuwe technologie niet toxisch, veilig voor het mariene milieu, lost op en wordt vervolgens biologisch afgebroken. Het materiaal biedt wel nog steeds de functionaliteit die nodig is voor het verpakken van voedsel, dranken en huishoudelijke producten.

De studie werd uitgevoerd omdat de vervanging van conventionele, moeilijk te recyclen en eenmalige kunststoffen heeft geresulteerd in een grote verscheidenheid aan verpakkingen samengesteld uit vezels in combinatie met alternatieve functionele coatings. De recyclage van deze verpakkingen volgens het reguliere recyclingproces van papier verloopt echter niet zonder problemen.

De materialen die momenteel worden gebruikt om papier de verpakkingsfunctionaliteit te geven die nodig is voor producten zoals eten, drinken en huishoudelijke artikelen, zijn niet eenvoudig recycleerbaar en zorgen ervoor dat het karton wordt afgekeurd omdat papierfabrieken de combinaties van papier en plastic niet kunnen verwerken. In plaats daarvan worden ze verbrand of gaan ze naar een stortplaats (Lees hierover ook het artikel van Karine Van Doorsselaer op ecoTips).

Het onderzoek richtte zich op Hydropol, een in de handel verkrijgbaar volledig oplosbaar, biologisch verteerbaar coatingpolymeer, dat kan worden aangebracht op papier en een aantal voordelen biedt voor verpakkingen gemaakt uit vezels, waaronder olie-, vet- en gasbestendigheid. Van Hydropol is ook aangetoond dat het sommige papiersterkte-eigenschappen (scheur-, barst-, perforatie- en treksterkte) verhoogt, waardoor gecoat of gelamineerd papier met warmte kan worden geseald voor ‘vorm, vul en sluit’-verpakkingstoepassingen.

Hydropol is ontworpen om op te lossen bij de typische herverpulpingstemperaturen en -tijden die worden gebruikt door grote recyclingfabrieken, waardoor de vezels kunnen worden ingezet om nieuw papier te maken. Onafhankelijke tests tonen aan dat zelfs wanneer met Hydropol gecoat papier 20% van de vezels vormt, dat als het eenmaal opgelost is, het biologisch wordt afgebroken in de anaerobe vergisting en aerobe behandelingen van actief slib van de papierfabrieken. Hydropol is niet giftig en biologisch afbreekbaar in het mariene milieu, mocht het onbedoeld in de natuurlijke omgeving terechtkomen, en vormt het geen microplastics in het milieu.

De resultaten van de studie bevestigen dat de meeste lamineerlijmen de recycling kringloop kunnen verstoren. Ze kunnen waardevolle vezels ‘insluiten’ en, in sommige gevallen, ertoe leiden dat meer dan een kwart van de vezels van sommige gelamineerde verpakkingen verloren gaan tijdens het papierrecyclingproces. Het gebruik van niet-herpulpbare lamineerlijmen stuurt papieren en kartonnen verpakkingen naar de sectie ‘Niet recycleerbaar’. Dat is een ongewenst resultaat voor producenten, merken en detailhandelaren die verpakkingen op basis van papiervezels gebruiken als een alternatief voor plastic.

John Williams, Chief Technical Officer bij Aquapak en co-auteur van de studie, zegt: “Het maximaliseren van de terugwinningspercentages van vezels is het doel van de circulaire economie en het ontwerpen van recycleerbaarheid in verpakkingen moet gericht zijn op de praktische aspecten van vezelterugwinning in de fabriek en het elimineren van alle elementen in verpakkingen die dit proces negatief beïnvloeden, zoals kleefstoffen en conventionele kunststoffen.

De studie illustreert het belang van het testen van de recycleerbaarheid van uit vezels gemaakte verpakkingen onder de herpulpomstandigheden die worden gebruikt door grote recyclingfabrieken. Bovendien toont het werk aan dat recycleerbare verpakkingskleefstoffen en volledig oplosbare, biologisch verteerbare layersystemen beschikbaar zijn voor ontwerpers om recycleerbare, uit vezels gemaakte verpakkingen te vervaardigen. ”

De volledige studie is te lezen via deze link

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.