Recycle Glasgow app
multicolored pet preforms for plastic bottles - Beeld: Shutterstock

Recycle Glasgow-app helpt Schotten in de strijd tegen single-use plastic

HELPFUL en Mastercard gaan samenwerken met de Scottish Grocers’ Federation om microbetalingen te testen voor het inleveren van single-use drankverpakkingen. Voor elke plastic fles die Schotten terugbrengen, ontvangen ze een betaling van 20p. Het nieuwe plan moet de CO2-uitstoot in Schotland terugbrengen met 160.000 ton per jaar. 

Via de nieuwe Recycle Glasgow-app worden consumenten beloond voor elke verpakking die ze terugbrengen. Om een plastic fles te recyclen, hoeven consumenten enkel de barcode op de fles te scannen en de fles in een slimme recycling-bak te gooien of te overhandigen aan een winkelmedewerker. Vervolgens wordt er meteen 20p gestort in hun HELPFUL digitale portemonnee.

Om de positieve impact van het project verder te vergroten, wordt er voor elke gerecyclede plastic fles een boom gepland via het Priceless Planet Coalition project van Mastercard. Het project streeft ernaar om tegen 2025 een totaal van 100 miljoen bomen te planten. 

Pilot moet CO2-uitstoot met 160.000 ton per jaar terugbrengen

Met de trial voor digitale portemonnees en microbetalingen in Glasgow wil HELPFUL de wegwerpmaatschappij tegengaan en zich inzetten tegen klimaatverandering. 

Elk jaar worden er meer dan 2,5 miljard herbruikbare drankverpakkingen gebruikt in Schotland. Het Deposit Return Scheme, zoals de pilot rondom de Recycle Glasgow-app wordt genoemd, streeft ernaar om te zorgen dat 90% van alle drankverpakkingen wordt gerecycled. Wanneer de doelstelling van 90% gerecyclede verpakkingen wordt gehaald, wordt er jaarlijks maar liefst 160.000 ton aan CO2-uitstoot bespaard. Dit is te vergelijken met de uitstoot van 83.000 auto’s. Op dit moment worden er jaarlijks nog zo’n 34.000 drankverpakkingen gedumpt in de Schotse straten. Ook dit moet met het Deposit Return Scheme aanzienlijk worden teruggebracht.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.