ewwr.eu

Reduce, reuse en recycle

Tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering (EWAV) van 19 tot 27 november proberen meer dan 12.000 acties in 32 verschillende landen het bewustzijn rond afval te verhogen.

De EWAV-acties draaien rond de 3 R’s: Reduce waste (afval verminderen), Reuse products (producten hergebruiken), Recycle material (materiaal recyclen). Dat zijn de mogelijkheden die men moet overwegen om een strategie rond afvalbeheer uit te werken.

Verminderen aan de bron

Afvalvermindering betekent in de eerste plaats minder materialen gebruiken. Het gaat dan over de maatregelen en acties die genomen worden voordat een stof, een materiaal of een product afval wordt.

Onder het motto ‘Het beste afval is het afval dat niet geproduceerd wordt!’ streven de EWAV-acties naar een gedragsverandering bij de consument. Dat doen ze door advies te geven over:

  • afval aan de bron verminderen: thuiscomposteren, het gebruik van anti-reclamestickers voor de brievenbus, kraantjeswater drinken,…
  • duurzaamheidsaspecten in aankoopbeslissingen: kiezen voor producten met een ecolabel of producten met weinig of geen verpakking, door goederen in het groot aan te kopen of gedematerialiseerde geschenken te kiezen.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_hAKBv5rMDc]

Doe ideeën op rond afvalvermindering.

Hergebruik

Deze acties willen eraan herinneren dat producten een tweede leven kunnen krijgen. Ze pleiten voor de reparatie of het hergebruik van producten en zetten aan tot het weggeven van producten die niet langer nodig zijn. Consumenten krijgen advies over:

  • herbruikbare of navulbare producten
  • voorwerpen huren in plaats van kopen

Doe ideeën op over hergebruik.

Sorteren en recycleren

Tot slot zijn er de acties die mensen moeten helpen om hun sorteergedrag te verbeteren:

  • door uit te leggen hoe de lus van materiaalbronnen moet gesloten worden
  • door mensen aan te moedigen om hun afval naar het juiste inzamelingspunt te brengen
  • door bezoeken aan sorteer- en recyclingfaciliteiten te organiseren

Doe ideeën op over recycling.

Ook in België worden er heel wat acties georganiseerd in het kader van deze  EWAV-week. Bekijk hier de projecten zoals verschillende Repair cafés, een zero waste dinner, drinkbusprojecten en ecoworkshops.

datum: 17 november 2016
bron: www.ewwr.eu

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.