Reinhard Schneider, CEO Werner en Mertz, wint prestigieuze milieuprijs

Reinhard Schneider, CEO schoonmaakspecialist Werner & Mertz, wint prestigieuze Milieuprijs met doorgedreven duurzaamheidsstrategie en ecologische producten. De schoonmaakspecialist ziet het als zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om kunststof consequent te recyclen in een circulair systeem.

Reinhard Schneider heeft de prestigieuze Milieuprijs van de Duitse Federale Stichting (DBU) gewonnen. De CEO van Werner & Mertz kreeg de prijs met een waarde van 250.000 euro zondag uit handen van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier. De Europese fabrikant van duurzame schoonmaakproducten werd gekozen omwille van hun doorgedreven duurzaamheidsstrategie, de talrijke milieu-innovaties en hun ecologische producten. De prijs beloont bedrijven die écht het verschil maken en een voorbeeld zijn voor andere bedrijven en industrieën.

Bij Werner & Mertz is duurzaamheid en milieuzorg verankerd in de bedrijfsstrategie.  Met tal van initiatieven voor duurzame ontwikkeling en milieubescherming geldt Werner & Mertz als “bedrijfspionier” op het terrein. Zo worden nieuwe verpakkingen vervaardigd uit gerecycled plastic, zijn de etiketten milieuvriendelijk en bedrukt met duurzame inkt, worden er meer en meer plantaardige grondstoffen van Europese origine gebruikt als alternatief voor de controversiële palm(pit)olie.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen voor het klimaat door kennisdeling

De schoonmaakspecialist ziet het als zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om kunststof consequent te recyclen in een circulair systeem. In 2012 richtte Schneider samen met andere bedrijven en niet-gouvernementele organisaties het ‘Recyclate Initiative’ op waar kennisdeling centraal staat. Het was een bewuste keuze van CEO Reinhard Schneider om de unieke processen voor kunstofrecycling openbaar te maken. Zo kunnen alle andere organisaties die willen meewerken aan een oplossing voor het wereldwijde plasticprobleem van de knowhow gebruikmaken.

Een actuele studie toont immers aan dat het gebruik van hoogwaardige recycled materialen voor plastic meer dan 50% aan minder schadelijke broeikasgasemissies oplevert dan het gebruik van nieuwe korrels uit ruwe olie. Ondanks dat de kosten van recycled plastic hoger liggen, wil Werner & Mertz bijdragen aan schonere oceanen én schonere lucht door verbranding te vermijden.

Een van ‘s werelds grootste productiehallen voor 100% recycled flessen

In de loop van het jaar heeft het bedrijf al meer dan 300 miljoen flessen geproduceerd uit 100% gebruikt plastic. Sinds juli van dit jaar komen de flessen van de productielijn uit het nieuwe productiecenter van Werner & Mertz. Het is één van de grootste productiehallen voor recycled plastic flessen ter wereld. Bovendien is  het gebouwd volgens de hoogte certificatienormen voor ecologische gebouwen. Er werd onder andere gebruik gemaakt van gerecycleerd beton, een fotovoltaïsch systeem op zonne-energie en er zijn laadstations voor elektrische auto’s voorzien.

Ook grondstoffen lokaal en duurzaam

Het DBU looft Schneider vooral als pionier van de circulaire economie. Naast het doorgedreven gebruik van gerecycleerde materialen, gebruikt het ook in grote mate detergenten afkomstig uit Europese plantaardige bronnen als grondstof voor zijn Frosch en green care schoonmaakproducten. Al sinds 1986 heeft het bedrijf het gebruik van stoffen uit ruwe olie volledig geëlimineerd. Restanten van vlas, koolzaad en olijven die niet meer geschikt zijn voor consumptie, gelden als de milieuvriendelijke alternatieven voor palmolie uit tropische gebieden.

Het succes dat Werner & Mertz heeft met zijn klimaatvriendelijke initiatieven bewijst dat dit op lange termijn zowel ecologisch als economisch rendabel is.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.