foto: Renewi

Renewi verwerkt etensresten tot biogas en meststof

Een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel verdwijnt in de vuilnisbak, vooral in de westerse wereld. Een groot deel daarvan komt voor rekening van de huisgezinnen. Maar ook de voedingsindustrie, kantines en de horeca produceren nogal wat voedselresten. Dat kan binnenkort niet meer. Een Europese richtlijn die eind 2023 van kracht moet zijn, werd door de Vlaamse overheid al voor een deel omgezet en is dit jaar dus al van kracht. Technieken om voedselafval te valoriseren zijn er al een hele tijd. 

Eind 2023 wordt een Europese richtlijn van kracht die huishoudens en bedrijven verplicht om biologisch afval aan de bron te scheiden en te recycleren. De Vlaamse regering besloot alvast dat bedrijven en instellingen die minstens één warme maaltijd per week serveren, hun keukenafval en etensresten apart moeten sorteren, sinds het begin van dit jaar. Hetzelfde geldt voor supermarkten met een netto verkoopoppervlakte vanaf 400m2. Per sector zijn de voorwaarden specifiek. Zo gelden ze voor horecazaken die meer dan 50 maaltijden per dag serveren, voor scholen met meer dan 300 leerlingen die minstens 1 warme maaltijd per week aanbieden, voor woonzorgcentra (met meer dan 30 bedden) en ziekenhuizen (met meer dan 25 bedden) die minstens 1 warme maaltijd per dag serveren. En voor kantines van alle bedrijven en instellingen met meer dan 100 werknemers.

Advertising
 

Voordelen voor bedrijven

Op het eerste gezicht zou je de nieuwe regelgeving kunnen zien als de zoveelste bijkomende verplichting voor bedrijven en instellingen. De website van OVAM nuanceert dat en haalt de maatschappelijke meerwaarde aan:

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis