River Cleanup
(Beeld: River Cleanup)

River Cleanup wil meer dan 5000 Belgen mobiliseren tijdens World Cleanup Day op zaterdag 18 september

Het derde weekend van september vindt naar goede gewoonte World Cleanup Day weer plaats. Tijdens de grootste wereldwijde opruimactie van het jaar wordt in meer dan 150 landen door miljoenen mensen afval opgeruimd. Ook in België staat zaterdag 18 september alvast met stip gemarkeerd in de agenda. Net als vorig jaar slaan River Cleanup, Eneco Clean Beach Cup, World Cleanup Day Belgium, Mooimakers en Be WaPP/Wallonie Plus Propre de handen in elkaar om zoveel mogelijk vrijwilligers te mobiliseren voor dit initiatief. En de gevolgen van de recente dodelijke overstromingen maken deze acties nog essentiëler dan voorheen.

River Cleanup, dat in 2017 werd opgericht door Thomas de Groote, zet vrijwilligers aan het werk in de steden rond waterlopen. Elk jaar belandt er namelijk zo’n 8 miljard kilogram plastic afval in onze zeeën en oceanen en het merendeel daarvan raakt er verzeild via rivieren. Bovendien is er door de zware overstromingen in juli nog meer afval en puin in onze rivieren terecht gekomen. Geschat wordt dat er zo’n 1,5 miljoen ton in onze waterlopen is beland. Acties in steden rond waterlopen zijn dus absoluut noodzakelijk.

Grote én kleine acties

Op zaterdag 18 september organiseert River Cleanup samen met lokale partners en actiegroepen grote acties in Gent, Antwerpen, Leuven en Dendermonde, op zaterdag 25 september in Namen en op 26 september in Pepinster. In Gent zal er ook met kajaks vanop het water zelf gecleaned worden én volgt een celebration in open lucht met Paradise City en Bar Bricolage. De hele dag zendt MNM radio bovendien live uit vanop het Houtdok in Gent.

In samenwerking met Facilicom Group zal River Cleanup op 17 en 18 september bovendien het Albertkanaal opruimen op verschillende locaties langs het kanaal.

De organisatie wil daarnaast vrijwilligers ook aanzetten om zelf een actie op te zetten bij een rivier of waterloop in de buurt via river-cleanup.org. Met het gezin, vrienden, collega’s of eender wie kan je zo gemakkelijk jouw steentje bijdragen. River Cleanup mikt op 100 locaties in België en hoopt meer dan 5000 Belgen op de been te brengen.

Naar aanleiding van de overstromingen zette River Cleanup tot slot ook al meer dan 20 acties op. Nog tot eind oktober kan je zelf elke dinsdag en donderdag met bussen vanuit Antwerpen en Leuven meehelpen in de getroffen gebieden. Meer info en inschrijven via https://www.river-cleanup.org/nl/river-solidarity.

Praktisch

  • Gent: 18 sept van 14u – 17u, Chinastraat 1, 9000 Gent
  • Antwerpen: 18 sept van 10u – 14u, Droogdokkenweg 4
  • Leuven: 18 sept van 14u – 17u, Victor Broosplein
  • Dendermonde: 18 sept van 15u – 18u, Sint-Jorisgilde 11
  • Namen: 25 sept van 10u – 14u, Boulevard de la Meuse 40
  • Pepinster: 26 sept van 11u – 16u, Rue Vovegnez 29, 4860 Pepinster

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.