afval in rivieren

Technologisch verbeterde River Skimmer 2.0 haalt zwerfvuil uit rivieren

Vandaag heeft de Belgische ngo River Cleanup de River Skimmer 2.0 te water gelaten aan Dok Noord in Gent. Het toestel verzamelt non-stop drijvend afval en maakt zo onze wateren proper. Aansluitend trokken vrijwilligers hun handschoenen aan voor een cleanup van zwerfvuil in en rond het dok.

Elk jaar belandt 11 miljard kilogram plastic in de oceaan. Een groot deel van deze vervuiling komt via rivieren in de oceanen terecht. Het doel van River Cleanup is om het plastic te onderscheppen nog voor het in zee terechtkomt, niet alleen door handmatige cleanups, maar ook door vernieuwende technologie te gebruiken. Zo laat de Belgische vzw vandaag voor het eerst de River Skimmer 2.0 te water aan Dok Noord in Gent.

Gentse waterwegen

Het toestel werd ontwikkeld door Multi Masters Group en is volledig CO2-neutraal. Het opgehaalde afval wordt verwerkt door Renewi. De plastics en andere waardevolle materialen kunnen daardoor een tweede leven krijgen. De vzw Dokano, die de Gentse wateren proper houdt met onder meer kano’s, zal instaan voor de exploitatie en het onderhoud van het toestel.

De River Skimmer is 24 uur op 24, 7 dagen op 7 actief met het opruimen van drijvend afval. Net zoals een grote zwembadskimmer zuigt het systeem afval naar binnen. Daar zorgt de continue instroom van water voor een whirlpooleffect, waardoor het zwerfvuil niet kan ontsnappen. Eens de opslagcontainer vol is, kan de gebruiker het toestel omhoog liften en zo het afval eenvoudig uit de container en uit onze wateren verwijderen.

Midden januari 2021 werd de eerste River Skimmer te water gelaten aan de Oostkaai in Merksem. Dat was een primeur voor België. Het grote verschil is dat het systeem nu dubbel zo groot is, een verbeterd drijfvermogen heeft en tot 500.000 liter water per jaar kan zuiveren. Bovendien is de nieuwe versie van de River Skimmer doeltreffender dan zijn voorganger doordat het de instroomopeningen afsluit bij het ophalen van het systeem. Sinds de installatie begin juli haalde het al 100 kilogram rivierplastic op. Wekelijks gaat het om 20 kilogram plastics en 40 kilogram organisch materiaal.

Drie pijlers

“Door helpende handen en technologie te combineren, worden we efficiënter en effectiever. Zo kunnen we het opruimen van zwerfvuil in rivieren versnellen”, vertelt Thomas de Groote, oprichter van River Cleanup. Helpende handen blijven dan ook belangrijk: zwerfvuil handmatig opruimen maakt het maatschappelijk probleem van plastic zichtbaar en verhoogt het bewustzijn. Zo denken consumenten bewuster na over hun eigen koopgedrag en verpakkingskeuze.

“De werking van River Cleanup steunt op drie pijlers, ook wel het ‘ripple model’ genoemd: clean, educate & transform. Niet alleen via opruimacties en slimme technologie, maar ook via educatie en transformatie van bedrijven houden we onze rivieren proper. We geloven erin dat naast het actief proper maken van onze rivieren preventie de meest effectieve manier is om de afvalproblematiek tegen te gaan”, dixit de Groote. River Cleanup wil tegen 2025 zo’n 100 miljoen kilogram plastic weghouden uit de oceanen.

De River Skimmer 2.0 werd mogelijk gemaakt door de steun van Coca-Cola Europacific Partners (CCEP).

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.