Ev,Car,Or,Electric,Vehicle,At,Charging,Station,With,The

Ruim een derde van nieuw ingeschreven voertuigen rijdt elektrisch

Het aandeel geëlektrificeerde auto’s in de nieuw ingeschreven wagens is in 2022 gegroeid. Dat schrijft persagentschap Belga naar aanleiding van cijfers die zijn bekendgemaakt door Febiac. Opvallend: vooral bedrijven en zelfstandigen vonden de weg naar de elektrische wagen.

Het aandeel elektrische auto’s in de nieuw ingeschreven voertuigen blijft toenemen. In 2021 was één vierde van de nieuwe wagens plug-in, hybride of volledig elektrisch. Vorig jaar is dat aantal toegenomen tot ruim een derde van het nieuwe wagenbestand. Uit cijfers van automobielfederatie Febiac blijkt dat vooral bedrijven en zelfstandigen de weg naar de elektrische wagen hebben gevonden. Particulieren keken ook in 2022 de kat uit de boom.

Meer auto’s met stekker

De automobielfederatie merkt bovendien op dat het aandeel van auto’s die met een stekker worden opgeladen is gestegen tot 27 procent. Het gaat met name over hybride en elektrische auto’s. Hun aandeel was een jaar eerder nog 18 procent. De stijging van elektrische wagens heeft als keerzijde een daling bij auto’s met een klassieke verbrandingsmotor. Ook al leiden de benzinemotoren nog altijd het klassement, hun aandeel is voor het eerst sinds 2017 gezakt onder de 50 procent.

De dalende trend bij dieselmotoren, die is ingezet in 2018, blijft zich doorzetten. Toen hadden dat type wagens nog een marktaandeel van 80 procent. Vorig jaar waren ze goed voor amper 16 procent van de nieuwe inschrijvingen. Bij particulieren is het aandeel benzine- en dieselwagens nog altijd hoog. Samen hebben ze een marktaandeel van 79 procent, tegenover 57 procent bij de bedrijven en zelfstandigen.

LEES OOK belasting

Populair bij bedrijven

De bedrijven en zelfstandigen leiden de dans wat nieuwe inschrijvingen van elektrische voertuigen betreft. Uit de cijfers van Febiac blijkt dat 87 procent van de inschrijvingen voor elektrische auto’s door hen gebeurden. Voor plugins staat de teller zelfs op 91 procent. Wanneer particulieren toch kiezen voor een elektrische auto, dan gaan ze in hoofdzaak voor hybride technologie. 56 procent van de inschrijvingen voor dit type voertuig vond plaats door particulieren.

Uit cijfers eerder deze week blijkt dat de inschrijvingen van nieuwe personenwagens verder zijn gedaald, met 4,39 procent om precies te zijn. In het voorjaar van 2022 kende de autoverkoop moeilijke momenten. Vanaf augustus volgden in België vijf maanden van groei elkaar op. Dat de algemene daling beperkt is gebleven, is te danken aan de inschrijvingen door bedrijven. In 2022 waren ze goed voor 62 procent. Dat is vier procent meer dan in 2021. De markt van de bedrijfswagens groeide met 2,5 procent. Volgens Febiac is dat prima nieuws voor de vergroening van het wagenpark.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.