Verduurzaming zeehavens: is halvering CO2-uitstoot tegen 2050 mogelijk (deel 2)

Op 13 november 2018 hield Vlamex Netwerk, de sectorfederatie van de Vlaamse milieudeskundigen, zijn netwerkevent in het Havenhuis in Antwerpen. Het thema: nieuwe trends in havenontwikkeling versus klimaatverandering. Sprekers van dienst waren Eric de Deckere, CSR-manager van het Havenbedrijf; Ludovic Laffineur van de Koninklijke Belgische Redersvereniging en Paul Moeyaert, energy and R&D-manager van Exmar.

Dit artikel omvat twee delen: in het eerste deel  laten we Eric de Deckere aan het woord, in het tweede deel doen Ludovic Laffineur en Paul Moeyaert hun verhaal.

Is halvering CO2-uitstoot scheepvaart tegen 2050 mogelijk?

Ludovic Laffineur lichtte tijdens het Vlamex event een tip van de sluier over de mogelijkheden die de Belgische rederij heeft om de CO2-uitstoot in de scheepvaart te verminderen.

“België staat op de achttiende plaats in de lijst van de vloot, gerangschikt op tonnage”, start Laffineur. “Met een tonnage van 23.630 zijn we ook in dit segment dus niet de grootste.” Ter vergelijking: Griekenland staat op de eerste plaats met 330.176 ton, voor Japan, China, Duitsland en Singapore.

Meer dan CO2

Schepen varen op vervuilende zware stookolie. Maar de CO2-emissies zijn nog niet de meest zorgwekkende emissies in de volledige uitstoot… 

Verder lezen?

Dit is een extra ecoTips-artikel, exclusief voor abonnees. Heb je reeds een abonnement? Dan vind je het volledige artikel terug bij het Extra Nieuws en in onze nieuwsbrief voor abonnees. Nog geen abonnement? 

Mis onze aankomende artikels niet en neem een abonnement op ecoTips!

Voor 65 euro krijg je:

  • 4 keer per jaar een gedrukt magazine in de bus
  • Online toegang tot het magazine
  • 10  ecoTips Bizznews 4 members-nieuwsbrieven in je mailbox, met extra artikels en reportages
  • 11 ecoTips Bizznews 4 all-nieuwsbrieven in je mailbox
  • 1 toegangticket voor een ecoTips Bizzclub naar keuze, ter waarde van 50 euro (60,5 incl. btw)

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.