Schneider Electrics Merten Ocean Plastic

Schneider Electric onthult schakelmateriaal gemaakt van gerecycled oceaanplastic

Schneider Electric komt met ‘s werelds eerste schakelmateriaal voor thuis en op kantoor dat is gemaakt van oceaanplastic. Het Merten Ocean Plastic-schakelmateriaal is gemaakt van gerecycled materiaal uit de oceaan en komt in duurzame verpakkingen. 

Het nieuwe Merten Ocean Plastic-assortiment wordt gemaakt van polyamide visnetten verzameld vanuit de Indische Oceaan en de Arabische zee. In de loop van het jaar wordt het duurzame assortiment van Schneider Electric ook beschikbaar in België en Nederland. 

Schneider Electric onthulde zijn nieuwe duurzame aanbod afgelopen week tijdens de CES-techbeurs. Daar viel de ontwikkeling duidelijk in de smaak, want CES beloonde Schneider Electric met een Innovation Award in de categorie Duurzaamheid. 

Van visnet naar plastic schakelmateriaal

Achtergelaten of verloren vismateriaal – waar het Merten Ocean Plastic-assortiment van wordt gemaakt – zorgt voor ongeveer 10% van het plastic afval in onze oceanen. Elk jaar wordt er zo’n 640.000 ton aan visnetten in de oceaan achtergelaten. Met zijn nieuwe productlijn wil Schneider Electric eraan bijdragen om deze hoeveelheid terug te dringen. 

Om oude visnetten om te zetten naar het hoogwaardige technische kunststof dat wordt gebruikt in elektrische apparaten werkt Schneider Electric samen met DSM. DSM werkt samen met verschillende lokale gemeenschappen in India om afgedankte visnetten in te zamelen. Hierdoor komt er niet alleen minder plastic afval in de oceanen terecht, maar stimuleert het project ook de lokale economie. 

Nadat de visnetten zijn verzameld, worden ze versneden, schoongemaakt, samengeperst en geïnspecteerd op kwaliteit. Vervolgens verwerkt DSM ze tot Akulon Repurposed compound. Dit materiaal heeft een CO2-voetafdruk dit 82% lager is dan die van Nylon 6, wat traditioneel veel werd gebruikt in soortgelijke producten. 

Duurzaam product én een duurzame verpakking

Om de totale impact van zijn nieuwe productlijn verder te verkleinen, heeft Schneider Electric zijn productverpakkingen vernieuwd. Zo zijn de verpakkingen voortaan vrij van plastic voor eenmalig gebruik en niet-recyclebare materialen. 

Technologie kan helpen om intelligente oplossingen te maken en de CO2-voetafdruk te verkleinen. Zolang het gaat om een plastic apparaat voor eenmalig gebruik dat is verpakt in niet-afbreekbaar materiaal is de positieve impact echter beperkt. Duurzame beslissingen in het hele productieproces zorgen ervoor dat een innovatie écht bijdraagt aan een beter milieu.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.