Scholengroep zet stappen richting energieprestatiecontract

Scholengroep zet stappen richting energieprestatiecontract

Op 22 juni tekenden scholengroep 16 van het GO! en het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) een samenwerkingsovereenkomst. Het VEB helpt de scholengroep om tot een energieprestatiecontract te komen met een Energy Services Company (ESCO).

In ecoTips ‘ecoFinance’ van april las je meer over ESCO’s en andere financieringsmogelijkheden voor duurzame investeringen.

 

Energiekost verlagen

GO! Scholengroep 16 Midden-Limburg staat met 34 instellingen, verdeeld over 115 gebouwen, voor een jaarlijkse energiefactuur van meer dan 1 miljoen euro. De groep denkt dat het minder kan, zonder aan comfort in te boeten.

De scholengroep tekende een samenwerkingsovereenkomst met het VEB om tot een energieprestatiecontract met een ESCO te komen. Met zo een energieprestatiecontract engageert de ESCO zich om de energiekost te verlagen door duurzame investeringen uit te voeren. De ESCO wordt betaald met een deel van de gerealiseerde energiebesparing. Nadien is de winst voor de opdrachtgever. Waar studie, uitvoering en onderhoud traditioneel bij verschillende partijen zitten, neemt de ESCO alle fases op zich.

In de huidige planning komt de aanbesteding in het voorjaar van 2017 in de markt en kan in datzelfde najaar aan een ESCO gegund worden.

 

Publieke diensten

Het VEB sloot in oktober 2015 al een gelijkaardig energieprestatiecontract af met Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem. Hierbij garandeert de ESCO een energiebesparing van 30 procent.

Het VEB stopt echter niet bij de zorg- en onderwijssector. Het agentschap is klaar voor een intelligente kopie naar andere publieke diensten. De doelstelling is simpel: de energiekost van de publieke sector duurzaam verminderen. Van goedkoper energie aankopen over energiedata centraliseren en ontginnen tot energie-efficiëntieprojecten.

Het Vlaams EnergieBedrijf organiseert gratis infosessies voor de publieke sector. Bekijk de data en het programma.

Bron: Vlaams Energie Bedrijf
Datum: 22-06-2016

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.