SEAD Sailing
(Beeld: SEAD Sailing)

SEAD Sailing zet duurzaamheid al zeilend op de kaart

Matthieu Michelet van SEAD Sailing: “Over een paar maanden vertrek ik met twee vrienden voor een reis van 30 maanden rond de Atlantische Oceaan. We varen door West-Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en West-Indië naar afgelegen plattelandsgemeenschappen. Dankzij een database van het UNDP kunnen we ons richten op gemeenschappen die zich inzetten voor duurzaamheid!.”

SEAD (Sustainability & Environmental Awareness Development) is, zoals het acroniem al aangeeft, een project met twee roepingen: het milieubewustzijn vergroten en duurzaamheid ontwikkelen. Deze doelstellingen worden bereikt dankzij de wetenschappelijke achtergrond van de crew, workshops, onderzoek, muziek, storytelling en vulgarisatie.

SEAD is een non-profitorganisatie die zich ten doel stelt ideeën te verzamelen, te ontkiemen en te verspreiden om bij te dragen tot de ontwikkeling van de duurzaamheid en het milieubewustzijn van onze wereld. Dit project onder leiding van vier wetenschappers begint met 30 maanden rond de Atlantische Oceaan zeilen op een zeilboot. In een oceaan en op vier continenten, in bijna 25 plattelandsgemeenschappen, zal de bemanning voorbeelden van praktijken en getuigenissen van een gezonde cohabitatie tussen mens en milieu verzamelen. Dit in de thema’s: waterbeheer, bodembeheer, mycologie en mariene bioakoestiek. De bemanning – de seaders – zal deze ideeën of zaden vervolgens verspreiden via workshops, muzikale ervaringen en mediakanalen, gericht op genoemde gemeenschappen en het grote publiek.

Verzameling

Zowel op zee als aan land tijdens uitgebreide stops. Verzamelen van getuigenissen en goede praktijken die bijdragen tot een gezonde cohabitatie tussen mens en milieu. Elk bemanningslid concentreert zich op zijn of haar passiegebied en opleiding.

Ontkieming

Het transformatieproces van de zaden die door de vier ontkiemers en de bemanningsleden werden verzameld, is de ontkiemingsfase. Discussie, het samenbrengen van ieders observaties, oproep tot externe reflectie van de mediagemeenschap. Creatie en organisatie van inhoud voor de verspreiding. Samenstellen van het portret van elke regio.

Verspreiding

Verspreiding van de ideeën en observaties die uit de kiemkracht naar voren komen onder gemeenschappen en het grote publiek. Organisatie van sensibiliserings- en discussieworkshops met de getroffen gemeenschappen. Het voeden van een reisportfolio waarin de portretten van elke plaats worden samengebracht.

Route

Landen en regio’s die zullen worden bezocht zijn onder andere: Canarische Eilanden, Kaapverdië, Senegal, Gambia, Guinee-Bissau, Brazilië, Frans Guyana, Trinidad en Tobago, de Kleine Antillen, Guadeloupe, Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Haïti, Cuba, Jamaica en Canada.

Financiering

Om deze lange reis te financieren, zoekt de bemanning steun bij stichtingen, partners en verenigingen die zich inzetten voor soortgelijke doelen en die bereid zijn het werk dat deze vier jongeren zullen doen, te sponsoren. Het doel van deze financiering is louter non-profit: het zal worden gebruikt om de kosten van onderzoek en reizen te dekken. Het is met dit doel voor ogen dat de vereniging SEAD in 2020 werd opgericht.

Nieuwsgierig om meer te weten te komen en hen te helpen in hun avontuur?

Neem dan contact op, hetzij via e-mail op info@sead-sailing.com , hetzij rechtstreeks via WhatsApp of per telefoon op +46 (0) 735698857 (Matthieu) of +32 (0) 497191233 (Céline), of ga onmiddellijk naar de crowdfunding.

Kijk ook even naar de initiatieven van de River Cleanup, een andere interessante non-profit.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.