BeBot Searial Cleaner
(Beeld: Poralu Marine)

‘Searial Cleaners’ ruimen afval op aan de kust

18 september 2020 heeft de Europese Unie een drempel ingesteld voor aangespoeld zeeafval op stranden: minder dan 20 stuks per 100 meter. Onder deze drempel wordt het strand beschouwd als zijnde in goede ecologische conditie. De Unie vraagt nu aan de lidstaten om strategieën uit te werken voor de bescherming van het mariene milieu en heeft een concrete doelstelling voor de stranden bepaald, die is opgesteld in overeenstemming met de kaderrichtlijn mariene strategie.

In deze context heeft Poralu Marine, ‘s werelds grootste manager, ontwerper en fabrikant van aluminium jachthavens, The Searial Cleaners gelanceerd, de eerste serie afvalverzamelaars voor de kustlijn. Het bedrijf is al 35 jaar een actieve speler in de territoriale ontwikkeling van natuurlijke oevers, door ze toegankelijker te maken voor mensen. Volgens het bedrijf maken de kwaliteit en de neutraliteit van de producten van Poralu Marine deel uit van haar DNA en getuigen van de aandacht die de onderneming heeft voor de directe gevolgen van de menselijke activiteit op deze kwetsbare zones. Sinds enkele jaren constateert zij dat de kustgebieden, of kustlijnen, met het verstrijken van de tijd steeds meer worden aangetast.

4ocean, een doelgerichte B Corp met als missie een einde te maken aan de plasticcrisis in de oceanen, gaat een samenwerking aan met Poralu Marine, voor de lancering van de BeBot in de Verenigde Staten.

De elektrisch aangedreven BeBot kan tot 3.000 m² strand per uur schoonmaken, 20-30x effectiever dan het verzamelen van afval met de hand. De machine is wendbaar en gemakkelijk te manoeuvreren en kan ook kleine stukjes plastic aan en ander afval die moeilijk met de hand te verzamelen zijn, door gebruik te maken van kleine zeefroosters van 1 cm x 1 cm om deze items van het zand te scheiden.

Traditionele machines zijn over het algemeen erg groot, werken op gas en worden vaak hergebruikt voor andere doeleinden, waardoor ze niet geschikt zijn voor het delicatere schoonmaakwerk op het strand. De BeBot daarentegen heeft een kleinere voetafdruk en een geringere reinigingsdiepte van 10 cm, waardoor het gewone strandafval effectief wordt verwijderd zonder de nabijgelegen habitats of dieren te verstoren, wat zorgt voor een effectievere en duurzamere aanpak van schoonmaakacties.

“We zijn altijd op zoek naar innovatieve technologie om onze schoonmaakcapaciteiten te verbeteren en we zijn verheugd om samen met Poralu Marine zo’n impactvol stukje technologie te introduceren,” zegt Alex Schulze, mede-oprichter en CEO van 4ocean. “Met de lancering van de BeBot zijn we in staat om slimmer en duurzamer te werken terwijl we plastic terugwinnen dat de oceaan al heeft gezien en voorkomen dat nieuw plastic ooit in de oceaan terechtkomt.”

De BeBot, die bedoeld is voor dagelijks gebruik, wordt op afstand bediend en kan door een operator worden bediend tot op een afstand van ongeveer 950 meter. De robot maakt een minimum aan lawaai tijdens het schoonmaken en neemt veel minder ruimte in beslag voor opslag, waardoor het de ideale schoonmaakmethode is voor stranden in dichtbevolkte gebieden. 4ocean is op weg om tegen het einde van het jaar 20 miljoen kilo afval te verwijderen en de BeBot zal van essentieel belang zijn om het merk te helpen deze belangrijke mijlpaal te bereiken.

Claire Touvier, lid van het Environmental Solutions-team van Poralu Marine: “Het is een hele eer om de BeBot te presenteren. We zijn er erg trots op dat we deze nieuwe robot in de VS kunnen lanceren met de hulp van 4ocean. Deze geavanceerde technologie werd in Italië ontwikkeld door een team van deskundigen op het gebied van robotica. Terwijl traditionele machines met wielen de kustlijn aantastten, heeft de BeBot baanbrekende en ongeëvenaarde milieuvoordelen. Met een uniek rupssysteem dat een gelijke en minimale druk op het zand uitoefent, vermindert BeBot de erosie. Dit innoverende ontwerp draagt ook bij tot het behoud van de biodiversiteit aangezien het de samenpersing van schildpadeieren en elk vegetaal ecosysteem in het zand voorkomt.”

Deze strandreinigingsrobot vertegenwoordigt een belangrijke innovatie op het gebied van oceaanreiniging, waarbij creatief wordt nagedacht over een effectievere, efficiëntere en milieuvriendelijkere manier om de kleine plastics te verwijderen die momenteel onze stranden vervuilen.

Meer ecoTips artikels over ocean plastics

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.