ODE
(Beeld: ODE)

Sectoren klaar voor grote elektrificatie bedrijfswagens

EV Belgium, Techlink en ODE Vlaanderen juichen de maatregelen rond de vergroening van de mobiliteit toe, die recent in de Kamer definitief werden goedgekeurd.
De nieuwe fiscale en sociale incentives kunnen zorgen voor een sterke groei van het aantal elektrische wagens en laadinfrastructuur. De maatregelen zullen een belangrijke bijdrage leveren tot het behalen van de aangescherpte klimaatdoelstellingen voor ons land.

Op 10 november werd het wetsontwerp houdende fiscale en sociale vergroening van de mobiliteit in de kamer finaal goedgekeurd. Door in te zetten op een versnelde vergroening van het leasingpark, zal de EV-markt in ons land de komende jaren fors groeien. Op langere termijn mag ook het effect via de tweedehandsmarkt niet onderschat worden. 

EV Belgium, Techlink en ODE verwachten dan ook dat de laadinfrastructuur sterk zal uitgebreid worden. Door de prikkels voor bedrijven en particulieren die investeren in laadpunten, maar ook door de toename van het aantal gebruikers waardoor de exploitatie interessanter wordt. ‘Vandaag is er voldoende netcapaciteit voor het aantal gebruikers, maar met de verwachte forse toename van het aantal gebruikers zullen er snel veel bijkomende laadpunten nodig zijn’ aldus Jochen De Smet, voorzitter van EV Belgium. ‘Belangrijk in dat verband is dat de nieuwe regelgeving de fiscale voordelen koppelt aan de intelligentie rond de laadstations’. Dit zowel voor de veiligheid van het laden als voor het mogelijk maken van de aanstuurbaarheid van de laadsessies, wat in de energiemarkt van de toekomst noodzakelijk zal zijn.

Ook voor de verdere doorbraak van hernieuwbare energie biedt deze beslissing nieuwe kansen. De combinatie van laadinfrastructuur met lokale productie met zonne-energie biedt maatschappelijke meerwaarde, doordat het de nood aan ingrepen in het elektriciteitsnet vermindert. ‘De combinatie van elektrisch vervoer en hernieuwbare energie is een zeer goede match, indien we de laadinfrastructuur ‘slim’ maken; dit past ook in de uitdaging voor onze installateurs om in te zetten op een geïntegreerd ‘slim’ beheer van woningen & gebouwen’ zegt Kris Van Dingenen, algemeen directeur van Techlink.

Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van ODE Vlaanderen vult aan: ‘EV en PV samen is eigenlijk een geval van 1 + 1 = 3. De positieve elementen versterken elkaar en leiden tot economische en maatschappelijke meerwaarde’.

Meer ecoTips artikels over mobiliteit

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.