Sharetool wint tiende editie OVAM ecodesign award studenten

In de septembereditie van ecoTips kon je al lezen dat OVAM ook dit jaar awards uitreikt voor studenten die zich verdienstelijk maken in ECODESIGN.

Met de Ecodesign awards wil OVAM studenten die in hun jaarwerk of eindwerk oog hebben voor duurzaamheid, een hart onder de riem steken. Zo willen ze deze jonge ontwerpers inspireren om ook later in hun professionele loopbaan, aandacht te hebben voor duurzame productinnovatie. 

ECODESIGN prijzen

Deze keer waagden in totaal 48 studenten uit ontwerpopleidingen van Vlaamse hogescholen hun kans op de hoofdprijs. De OVAM Ecodesign Award voor studenten bestaat uit de categorieën ‘eindwerk’ en ‘jaarwerk’. Een achtkoppige jury, bestaande uit milieu- en designspecialisten, koos zeven winnende ontwerpen. In de categorie ‘eindwerk’ wordt een eerste prijs ter waarde van 1.000 euro en een tweede prijs van 500 euro toegekend; in de categorie ‘jaarwerk’ is de eerste prijs goed voor 600 euro en de tweede prijs voor 400 euro.

Er wordt ook een publieksprijs uitgereikt. De selectie van de winnaar van de publieksprijs gebeurt via de website. Het project met de meeste stemmen, wint de publieksprijs van 200 euro. 

10 jaar ECODESIGN award voor studenten

De award voor studenten bestaat dit jaar 10 jaar. Daarom besloot de OVAM om de meest spraakmakende ontwerpen van de voorbije 10 jaar te bundelen in een boek: “Oogst, waarom een prijs ertoe doet”. Het boek werd gedrukt door een jonge Antwerps bedrijf Re-do papers. Zij geven een nieuw leven aan papieroverschotten en misprints. 

SHARETOOL is de winnaar

De eerste prijs van de OVAM Ecodesign Award 2016 voor studenten in de categorie ‘eindwerken’ gaat naar SHARETOOL, een ontwerp van Matthew Campsteyn (LUCA School of Arts Campus C- mine).

SHARETOOL is een modulair systeem, dat verschillende gereedschappen combineert. De motor en het handvat met de batterij vormen de gemeenschappelijke basis voor verschillende kopstukken (voor een boormachine, decoupeerzaag, enzomeer). Het toestel neemt zo minder ruimte in beslag en componenten zijn gemakkelijk te vervangen.

SHARETOOL wordt ook ingezet in de opkomende uitleen-economie. Zo stijgt natuurlijk ook de gebruiksefficiëntie van het apparaat. 

 

Ook SPAN in de prijzen

De tweede prijs van de OVAM Ecodesign Award 2016 voor studenten in de categorie ‘eindwerken’ gaat naar Jonathan Engels (Thomas More, VOMO) voor zijn ontwerp SPAN. 

SPAN is een zitbank die ontstond uit het principe ‘tensegrity’: de creatie van een statische constructie door het opvangen van trek- en drukkrachten met behulp van twee materialen. De eiken onderdelen vangen de drukkrachten op, de inox profielen (staalkabels en spanners) de trekkrachten. Het resultaat is een stevige constructie met een minimum aan materiaalgebruik. Meer nog, door op de bank te gaan zitten, wordt ze extra belast en wordt de structuur nog harder aangespannen.

SPAN wordt zonder schroeven of lijm in elkaar gezet. De gebruiker heeft zelfs geen extra gereedschap nodig. Een getrainde gebruiker kan SPAN makkelijk in 10 minuten monteren en demonteren. 

 

Eervolle vermelding voor PHOENIX en ECOMFORT

Phoenix is een elektrische motorfiets die klassieke en moderne elementen combineert. Zo overtuigt de motorfiets een nieuwe doelgroep om de overstap naar elektrisch rijden te maken. Want elektrisch rijden is de toekomst.

Phoenix combineert twee tegenpolen: klassiek en modern. De retro vormentaal, de materialen en productietechnieken zorgen ervoor dat de klassieke ziel bewaard is gebleven. Dit wordt aangevuld met een moderne elektrische aandrijving en LED- verlichting. Een unieke en ongeziene combinatie! 

De ECOmfort Toolkit daagt ontwerpers vanaf het begin van het ontwerpproces uit om na te denken over de ecologische impact van het product. Zo zorgt de tool voor een verhoogde bewustwording bij ontwerpers en inspireert het hen om producten te ontwerpen met een lagere milieu-impact.

Elke kaart uit de Toolkit bevat een strategie om de gebruiker te sturen naar duurzamer gedrag. De kaarten zijn onderverdeeld in 5 categorieën: incentives, unconsciously steering, enlighten, direct feedback en product design. 

 

 

Jaarprijs voor AIRY, de koelkast die buitenlucht gebruikt

In de categorie jaarwerken, gaat de eerste prijs naar Airy van Niels Stelder, Simon Van Pottelbergh en Pieter De Vocht (LUCA School of Arts Campus C-mine).

De grootste energieverbruiker in huis is de koelkast: een apparaat dat dag en nacht in de weer is om producten koel te houden, en dàt net in de ruimte die we zelf lekker warm willen houden.

Airy gebruikt de koude lucht van de omgeving. Minstens drie maanden per jaar is de buitentemperatuur gelijk aan of lager dan de temperatuur van de koelkast. Door de koude buitenlucht te gebruiken wordt er heel wat energie bespaard.

Door een koelkast met een draaideur te openen wordt de koude lucht letterlijk uit de koelkast gezogen. Airy koos voor een schuifdeur die er voor zorgt dat er heel wat minder koude lucht ontsnapt. 

 

2de prijs voor BamBow, fietshelm uit hernieuwbare materialen

BamBow is een fietshelm die volledig uit hernieuwbare materialen bestaat. Met BamBow bescherm je niet enkel jezelf, maar ook je omgeving!

Bambow is volledig bio-gebaseerd. De buitenste schelp bestaat uit verschillende lagen van bamboe-fineer die worden gebogen en met een biolijm worden verlijmd. Het schokabsorberende binnenwerk van de helm bestaat uit twee lagen ongeverfd bamboe- textiel waartussen zich sesamzaadjes bevinden. De energie bij het vallen wordt afgeleid door beweging van deze sesamzaadjes en niet door het samendrukken van het materiaal. Daardoor kan Bambow in tegenstelling tot een helm uit Polystyreen meerdere schokken opvangen.
Het binnenwerk in textiel kan snel en eenvoudig gereinigd, hersteld en/of vervangen worden. 

Publieksprijs voor dubbele schommelstoel JANUS

1 op 4 Vlamingen krijgt te maken met psychische problemen. Janus, een ‘meubel van geluk’, is een dubbele schommelstoel waarin geluk delen centraal staat. Hij houdt mensen letterlijk in balans. Men kan schommelen wanneer beide gebruikers dezelfde kant uitkijken maar ook wanneer deze tegenover elkaar zitten.
Janus wordt lokaal vervaardigd en is demonteerbaar waardoor onderdelen te repareren, vervangen en te recycleren zijn. Het hout is FSC gecertificeerd. Het gebruikte textiel is 100% linnen. Linnen is vervaardigd uit de vezels van de vlasplant (natuurlijke grondstof). De teelt van vlas is veel milieuvriendelijker dan andere gewassen en er zijn weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig. 

Meer info over de awards via de website van ECODESIGNLINK.

De septembereditie van ecoTips gemist? Bestel deze via dit formulier.

(bron: OVAM)

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.