Het Geelse bedrijf Skilpod bouwt duurzame, modulaire houtskeletwoningen. Na eengezinswoningen behoren nu ook appartementsgebouwen tot de mogelijkheden. Op termijn willen de oprichters van wonen een dienst maken.
Skilpod – Zuid-Afrikaans voor schildpad – heeft als missie: de bouwwereld op zijn kop zetten. Het bedrijf met atelier in Geel gelooft dat bouwen anders kan. Slimmer en met behoud van kwaliteit, betaalbaarheid en duurzaamheid.
Het bedrijf zag het daglicht in 2012 en werd opgericht door Filip Timmermans en Jan Vrijs. Ze begonnen met eenmalige particuliere projecten op maat maar omdat die niet genoeg gewicht in de duurzaamheidsschaal legden, evolueerde Skilpod naar volledig vooraf afgewerkte modulaire en duurzame woningen voor particulieren, social-profitorganisaties en investeerders.
Flexibele appartementen
In augustus breidde het bedrijf zijn assortiment uit met systeem om snel en duurzaam houtskeletappartementen te bouwen, het resultaat van een R&D-traject van 3 jaar en één miljoen subsidie van VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen. De appartementen worden op een gelijkaardige manier gebouwd als de eengezinswoningen, op basis van gestandaardiseerde modules die in enkele weken geproduceerd worden en vervolgens naar de werf gebracht worden.
In de meeste bestaande appartementsgebouwen zijn de verdiepingen een kopie van het gelijkvloers. Het systeem van Skilpod laat toe om elke verdieping anders in te richten. Eén module vormt het hart van het systeem. Daarin bevinden zich de technische ruimte, de badkamer en het toilet. Daarrond komen grotere modules en die zijn vrij te combineren. De appartementsmodules zijn dus op zich wel uniform, maar tegelijk creëren ze meer flexibiliteit dan bij conventionele bouwmethoden.
Gebouw met diensten
Het atelier ligt in Geel, projecten lopen in heel België en het zuiden van Nederland. In Lokeren bouwt het bedrijf bijvoorbeeld op vier dagen tijd een woonwijk met tien woningen, meldt Gazet van Antwerpen. Die bestaan uit gestandaardiseerde modules van 10 meter lang en 5,5 meter breed. De modules worden kant-en-klaar in Geel voorbereid, waarna ze naar de werf vertrekken. De prijzen voor deze woningen schommelen tussen 281.094 en 317.721 euro. Dat is exclusief btw en taksen.
Op termijn wil het bedrijf van ‘living as a service’ gemeengoed maken, een gebouw hangt dan samen met extra diensten en infrastructuur. Het kan daarbij gaan over gemeenschappelijke ruimtes of zonnepanelen op het dak maar ook over pakjesautomaten of een eigen onderhoudsdienst.