Smart aquafarming tussen de windmolens in de Noordzee

De windmolenparken in de Noordzee lenen zich niet alleen voor energieopwekking maar ook voor de kweek van zeewier als biobrandstof én voor voedselvoorziening. Dat blijkt alvast uit de resultaten van het SYMAPA-project.

Bepaalde visserij-activiteiten zijn mogelijk in zones voor windmolenparken. Het gaat dan om zeeboerderijen waar mosselen, oesters en zeewier groeien en om passieve visserij via innovatieve loktechnieken zoals licht, geluid en geur.

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne: “We gaan het Belgisch deel van de Noordzee uitbouwen als dé energiecentrale van ons land en als motor van innovatie en zelfvoorzienigheid. Daarom willen we naast windmolenparken en drijvende zonnepanelen ook zeewier kweken in de Noordzee om biobrandstof van te maken. Daarvoor is 250.000 euro onderzoeksgeld uitgetrokken. In de windmolenparken kunnen we naast energie ook voedsel produceren.”

Economisch haalbaar

In Europa wordt 70 procent van de zeevoeding geïmporteerd. Er is dus nog potentieel voor mariene landbouw of maricultuur en passieve visserij. Eiwitten die uit zeewier of uit schelpdieren worden gewonnen, hoeven vervolgens niet meer via veeteelt of visserij te worden geproduceerd.

Uit de resultaten van het SYMAPA-project (Synergie tussen maricultuur en passieve visserij) blijkt dat het niet alleen technisch en biologisch maar ook economisch haalbaar kan zijn om twee of zelfs drie activiteiten in dezelfde Noordzeezone te combineren.

Kweek voorspellen

Datawetenschappers hebben ook tools ontwikkeld waarmee uitbaters van zeeboerderijen zeereizen beter kunnen plannen. Er was al een platform voor vijfdaagse mariene voorspellingen voor getijden, windsnelheden en golfhoogte. Dankzij SYMAPA is er nu ook een modelleringstool die de beste periode aangeeft voor de kweek van mosselen en oesters. Dat brengt smart aquafarming een stap dichterbij.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.