VMware Dow Jones Sustainability 2021
Resultaten VMware 2021

S&P Dow Jones Indices lanceert Net Zero 2050 Climate Transition en Paris-Aligned Select Indices

S&P Dow Jones Indices (“S&P DJI”), ‘s werelds grootste indexprovider, heeft de lancering aangekondigd van de S&P Net Zero 2050 Climate Transition Select Index Series en de S&P Net Zero 2050 Paris-Aligned Select Index Series. Deze nieuwe indices zijn specifiek ontworpen als onderliggende indices voor de productenmarkt, die steeds meer rekening houdt met de principes van milieu, maatschappij en goed bestuur (Environmental, Social and Governance of ESG).

De indexen meten de prestaties van een gericht aantal van de grootste ondernemingen met een beurswaarde, en zijn ontworpen om collectief verenigbaar te zijn met een klimaatscenario van 1,5°C opwarming van de aarde. Ondernemingen die betrokken zijn bij controversiële wapen- en tabaksactiviteiten, ESG-controverses en die de UNGC-principes (United Nations Global Compact) niet naleven, zijn uitgesloten.

De S&P Net Zero 2050 Climate Transition Select Index Series en S&P Net Zero 2050 Paris-Aligned Select Index Series zijn de nieuwste toevoegingen aan de S&P Net Zero 2050 Climate Transition ESG Index Series en S&P Net Zero 2050 Paris-Aligned Climate ESG Index Series, die zijn afgestemd op de minimumnormen van de Europese Unie voor koolstofarme benchmarks onder Verordening (EU) 2016/1011.

“We zijn zeer verheugd om ons S&P Net Zero 2050 ESG-indexaanbod uit te breiden met indices die meer transparantie brengen in het meten van klimaatgerelateerde risico’s en die zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de markt voor gestructureerde producten. S&P DJI zet zich in om onze klanten en marktpartijen te helpen klimaatverandering aan te pakken en hun doelen te bereiken op weg naar net zero in 2050,” aldus Jaspreet Duhra, Global Head of ESG Indices bij S&P Dow Jones Indices.

De eerste reeks indices die werd gelanceerd, omvatte de S&P Net Zero 2050 Climate Transition Select en S&P Net Zero 2050 Paris-Aligned Select voor S&P Eurozone 50, S&P France 20, en S&P EuroUSAJapan 100, samen met hun aflopende versies. In de komende maanden is S&P DJI van plan om extra indexen te lanceren op basis van haar andere breed gevolgde regionale benchmarks. 

S&P DJI introduceerde de indexserie ruim een jaar geleden voor het eerst als de S&P Paris-Aligned & Climate Transition Indices (S&P PACT). Deze indices zijn ontworpen om de prestaties van hun moederbenchmarks nauwgezet te volgen en tegelijkertijd aan meerdere klimaatgerelateerde criteria te voldoen. Na een reeks marktraadplegingen heeft S&P DJI de geschiktheidscriteria van de indices aangescherpt en later “Net Zero 2050” aan de indexnaam toegevoegd om hun verklaarde doelstellingen voor het meten van ESG-prestaties en afstemming op de doelstellingen van het Akkoord van Parijs beter weer te geven en te vatten. Deze methodologische veranderingen betekenen dat beleggers niet langer hoeven te kiezen tussen brede ESG-indices en net zero/1,5°C-compatibele indices – een primeur voor de markt.

Het onderzoek en de methodologie van de S&P Net Zero 2050 Climate Transition ESG Index Series en de S&P Net Zero 2050 Paris-Aligned Climate ESG Index Series zijn beschikbaar op www.spdji.com .

S&P Dow Jones Sustainability Index

S&P kondigde op 12 november ook de resultaten van de Dow Jones Sustainability Indices 2021 aan.

De DJSI zijn voor beurskapitalisatie gecorrigeerde indices die bestaan uit wereldwijde, regionale en nationale benchmarks die de prestaties meten van bedrijven die zijn geselecteerd op basis van ESG-criteria. De Dow Jones Sustainability World Index (DJSI World) en de Dow Jones Sustainability North America Index (DJSI North America) hanteren een transparant, op regels gebaseerd selectieproces voor de samenstellende delen op basis van de S&P Global ESG Score van de bedrijven die het resultaat is van de jaarlijkse S&P Global Corporate Sustainability Assessment (CSA). De CSA bestaat uit een rigoureuze vragenlijst waarin zowel openbare als niet-openbare gegevens van deelnemende bedrijven worden beoordeeld.

In 2021 heeft S&P Global de lijst van bedrijven die worden uitgenodigd voor de Corporate Sustainability Assessment (CSA) uitgebreid. Ongeveer 5.000 beursgenoteerde bedrijven werden in de eerste helft van het jaar uitgenodigd op basis van hun geschiktheid voor DJSI of S&P ESG Indices, terwijl ongeveer 5.000 andere bedrijven in de tweede helft van het jaar werden uitgenodigd omdat ze van belang zijn voor de bredere beleggingsgemeenschap.

Belgische bedrijven op de lijst

Ackermans & Van Haaren NV
Aedifica
AGEAS
Agfa-Gevaert NV
AKKA Technologies SE
Anheuser Busch Inbev NV
Barco NV
Befimmo SA
Biocartis Group NV
bpost SA/NV
Care Property Invest NV
Celyad Oncology SA
COFINIMMO SA – Sicaf Immobiliere
Colruyt SA
Compagnie d’Entreprises CFE SA
D’Ieteren SA
Elia Group
Euronav NV
EVS Broadcast Equipment SA
Fagron NV
Galapagos Genomics NV
GIMV NV
Greenyard NV
Groupe Bruxelles Lambert
Immobel SA
Intervest Offices & Warehouses nv
Ion Beam Applications SA
KBC Ancora SCA
KBC Group NV
Kinepolis Group NV
Materialise NV
Melexis NV
Mithra Pharmaceuticals SA
Montea Comm. VA
NV Bekaert SA
Ontex Group NV
Orange Belgium S.A.
Proximus
Recticel SA/NV
Retail Estates N.V.
Shurgard Self Storage SA
Sofina
Solvay
Telenet Group Holding NV
Tessenderlo Group NV
UCB SA
Umicore
VGP NV
Warehouses De Pauw SCA
X-FAB Silicon Foundries SE
Xior Student Housing NV

Telenet

We namen de proef op de som en bekeken de resultaten van Telenet voor 2021. Deze zien er niet slecht uit, vergeleken met gelijkaardige bedrijven (benchmark).

VMware

Onder meer het Amerikaanse VMware kondigde aan dat het voor het tweede opeenvolgende jaar uitgenodigd werd om deel uit te maken van deze index, volgens het bedrijf één van ’s werelds toonaangevende benchmarks voor milieu, maatschappij en bestuur (ESG).

VMware stond in het 97ste percentiel in de categorie Software & Services Industry voor zijn leiderschap op het gebied van ESG en werd gerangschikt in de top zes van softwarebedrijven in de indices.

“ESG staat centraal in alles wat we doen bij VMware, en we houden onszelf verantwoordelijk voor onze 2030 Agenda-doelen door transparante rapportage over onze voortgang,” aldus Nicola Acutt, vice president ESG bij VMware. “Erkend worden – vooral voor het tweede jaar op rij – is een belangrijke prestatie, en we kunnen niet trotser zijn op de resultaten die we beginnen te zien. Dit weerspiegelt het werk dat onze teams elke dag verzetten en is een indicator van onze inzet voor ESG in het hele bedrijf, aangezien het gaat om talloze belanghebbenden, praktijken en beleidslijnen.”

VMware behaalde hoge scores op belangrijke gebieden van zakelijk gedrag, waaronder informatiebeveiliging, cyberveiligheid, mensenrechten, arbeidspraktijken, milieurapportage en corporate citizenship en filantropie.

“We feliciteren VMware met de opname in de DJSI World en DJSI Noord-Amerika,” zegt Manjit Jus, wereldwijd hoofd ESG Research, S&P Global. “Een DJSI-onderscheiding is een weerspiegeling van het feit dat je een duurzaamheidsleider in je sector bent. Het recordaantal bedrijven dat deelneemt aan de S&P Global Corporate Sustainability Assessment van 2021 getuigt van de groeiende beweging voor ESG-onthulling en transparantie.”

Agenda 2030

VMware’s 2030 Agenda is een tien jaar durende ESG-verbintenis en oproep tot actie om een duurzamere, rechtvaardigere en veiligere wereld te bevorderen. Het bedrijf bouwt aan een toekomst waarin hun technologie een positieve impact heeft op alle stakeholders: werknemers, klanten, leveranciers, aandeelhouders, gemeenschappen en onze planeet.

Meer informatie over ESG bij VMware.

Bekijk de scores van VMware in de S&P Dow Jones Sustainability Index

Meer ecoTips artikels over de Dow Jones Sustainability Index

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.