2022 was een recordjaar voor de speedpedelec. De populariteit van de hogesnelheidsfiets blijft toenemen, zowel bij particulieren als bij bedrijven. Die laatste ontdekken steeds vaker het gebruiksgemak van leasing.
De voorbije twaalf maanden verschenen er 17.592 nieuwe speedpedelecs op onze wegen, een groei van 5.215 extra exemplaren of 42,1 procent. De maand december alleen al was goed voor 1.264 nieuwe inschrijvingen, een stijging van 72,9 procent (533 stuks) tegenover december vorig jaar.
Stefaan Lampaert, algemeen secretaris van mobiliteitsfederatie Traxio Velo: “De recordcijfers tonen aan dat de speedpedelec maand na maand nog aan populariteit wint. Het verantwoorde gebruik van de auto consolideert zich steeds meer als een maatschappelijke discussie inzake milieu-impact en het bewustzijn van duurzaamheid. De auto komt ook steeds meer onder druk van de belastingheffingen en zo zien we een verdere verschuiving naar elektrische fietsen die zowel voor werkgevers als werknemers gunstig is.”
Leasing in opmars
Particulieren namen het voorbije jaar nog steeds bijna de helft van de verkoop voor hun rekening: maar liefst 8.247 stuks (46,9 procent) waren privéaankopen.
Daarnaast wordt leasing steeds populairder met 6.701 stuks of 38,1 procent van de markt. Een stijging van 52 procent. Directe aankopen door bedrijven stijgen wat minder snel met 2.644 stuks of 15 procent van de markt.
Stefaan Lampaert: “In december noteerden we een sterke stijging van het aantal geleasede fietsen, mogelijk door de invoering van cafetariaplannen in veel bedrijven en de interessante kilometervergoedingen voor de werknemer. Meer en meer bedrijven ontdekken het gebruiksgemak van leasing: minder eigen administratie, geen zorgen over onderhoud, verzekering of restwaarde want alles wordt netjes voor hen en voor de werknemer geregeld. ”
lees ook
Auto inruilen voor e-bike? Frankrijk geeft inwoners tot 4.000 euro premie
Tweede leven
Ook de tweedehandse hogesnelheidsfietsen beleven een hoogconjunctuur. Het voorbije jaar vonden 5.671 speedpedelecs een nieuwe eigenaar. Een groei van maar liefst 87,8 procent tegenover vorig jaar (3.020 stuks) en bijna 4,5 keer meer (443,2 procent) vergeleken met 2020 (1.044 stuks).
Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie Traxio: “Ook al is de speedpedelec een relatief recente verschijning op de Belgische wegen, toch merken we dat aardig wat tweedehandse fietsen opnieuw in gebruik worden gesteld en op die manier een tweede leven krijgen.”
Vlaamse kwestie
Ook vorig jaar bleken speedpedelecs voornamelijk een Vlaamse aangelegenheid: het Vlaamse landsgedeelte neemt 95,15 procent voor zijn rekening met 16.739 stuks, terwijl Brussel (360 stuks) en Wallonië (694 stuks) de overige 4,85 procent van de markt vertegenwoordigen.
Opvallende vaststelling: in december onttroonde de provincie Oost-Vlaanderen met een totaal van 4.187 inschrijvingen de provincie Antwerpen (4.103 stuks), traditioneel de meest populaire provincie. Verder zitten ook de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en West-Vlaanderen in de lift.
Concurrentie in Brussel
Zelfs al kunnen werknemers in Wallonië ook genieten van aanzienlijke premies voor het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer, toch blijft het aantal inschrijvingen van speedpedelecs in Brussel en Wallonië een randverschijnsel in vergelijking met Vlaanderen.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest schreef de voorbije jaar 360 nieuwe speed pedelecs in, een groei met 36 procent. Maar de hogesnelheidsfiets biedt minder troeven in een erg verstedelijkte omgeving met haar moeilijke verkeerssituaties. Bovendien is er de concurrentie van het uitgebreide aanbod aan deelfietsen en -steps in de Brusselse regio.