SPIE Belgium installeert 252 nieuwe laders voor De Lijn

SPIE Belgium levert 252 extra laders aan De Lijn voor haar vloot elektrische bussen en e-hybrides. De nieuwe bestelling kadert in een grotere raamovereenkomst

Vorig jaar sloot openbare vervoersmaatschappij De Lijn een raamovereenkomst met SPIE-Ekoenergetyka, een entiteit ontstaan uit de fusie van SPIE Belgium en het Poolse Ekoenergetyka, specialist in elektrische oplaadinfrastructuur. SPIE Belgium is de Belgische dochteronderneming van de SPIE Groep, Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie.

De overeenkomst omvat de levering, de indienststelling en het onderhoud van laders voor elektrische en hybride bussen op de stelplaatsen van De Lijn. Sinds de ondertekening is al een eerste reeks laders geleverd, geïnstalleerd en in gebruik genomen.

Bijdragen aan energietransitie

Intussen plaatste De Lijn een nieuwe bestelling voor 252 extra laders voor stelplaatsen in onder andere Destelbergen en Genk. De ingebruikname is voorzien voor 2023-2024. Voor dit nieuwe project scoorden SPIE Belgium en Ekoenergetyka sterk op het gebied van totale eigendomskosten en technische kenmerken. Dit soort projecten past ook bij de ambitie van SPIE Belgium om actief bij te dragen aan de energietransitie.

Voor Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn, is dit een belangrijke stap in de verduurzaming van het openbaar transport. “In ons streven om tegen 2035 volledig emissievrij openbaar busvervoer aan te bieden is het voorzien van de nodige laadinfrastructuur een cruciale stap.”

Maciej Wojeński, medeoprichter van Ekoenergetyka stelt vast dat de transitie naar CO2-vrij openbaar vervoer nu al een feit is. “De laadinfrastructuur die wij ontwikkelen, komt tegemoet aan lokale vereisten en is bruikbaar voor alle elektrische bussen op de markt. De omvang en uitvoering van het project van De Lijn vereisen de meest innovatieve laadoplossingen. Onze geavanceerde technologie en oplossingen zullen de ontwikkeling van emissievrij vervoer bij De Lijn blijven ondersteunen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.