Citytrip naar een populaire en groene stad? Bekijk dan deze index.

Rangschik je de 50 populairste citytripbestemmingen ter wereld volgens de aanwezige hoeveelheid groen, dan komen Praag en Reykjavik als winnaars uit de bus. Dat blijkt uit de Groene Stedenindex van reisorganisatie Travelbird. Brussel en Antwerpen staan ook in de lijst, maar blijven hangen in de tweede helft van het klassement.  

Groene Stedenindex

Aangezien duurzaamheid en milieu steeds prominenter worden in het hedendaagse leven willen wij de dialoog rond duurzaam toerisme openen,” aldus Travelbird. Daarom kan je vanaf nu via de website van deze reisorganisatie opzoeken wat de 50 populairste citytripsteden te bieden hebben op vlak van groene ruimte. De Groene Stedenindex geeft je een overzicht van de totaalpercentages groengebied per stad en van de hoeveelheid groen per inwoner. Je komt er ook in detail te weten welke oppervlakte er ingenomen wordt door bosgebied, natuurreservaten, parken, grasvelden, openbare tuinen, golfbanen, boomgaarden, wijngaarden en landbouwgrond.

Met de index wil Travelbird steden in de schijnwerpers zetten die grote inspanningen verrichten om ecologische gebieden te behouden en nieuw groengebied aan te leggen. Natuurliefhebbers en milieubewuste reizigers kunnen de informatie gebruiken om een gepaste vakantiebestemming te vinden.  

Methode

Om de index samen te stellen, analyseerde Travelbird stadsplattegronden van over de hele wereld: “Als eerste hebben we voor dit onderzoek gekeken naar de grootste OESO-landen en selecteerden we zorgvuldig 50 steden die erg populair zijn als citytripbestemming. Vervolgens deelden we het gebied binnen de stadsgrenzen op in drie grote categorieën: natuurgebied, aangelegd gebied en voedselproductie. Binnen elk van deze groepen berekenden we tenslotte de hoeveelheid bossen, openbare tuinen, parken, golfbanen, boomgaarden, wijngaarden, boerderijen en meer.”

Groenste steden

Met 410,84 vierkante meter groen per inwoner, staat Reykjavik bovenaan het klassement te blinken. Kijken we naar het totale percentage aan groene ruimte, maakt Praag met 56,74% het meeste indruk. Dit is trouwens de enige stad die de grens van 50% overschrijdt. Istanbul, Mexico, Lyon, Nicosiak, Santiago en  de wijken van Tokio doen het met minder dan 10% verre van goed. Tokio (wijken) en Istanbul beschikken bovendien zelfs over minder dan 5 vierkante meter groen per inwoner. Reykjavik doet het dus maar liefst 82 keer beter.

Groen in Brussel en Antwerpen

Omdat Brussel en Antwerpen ook heel wat citytrippers aantrekken, vinden we deze steden ook terug in de lijst. Qua totale hoeveelheid groen, doet Brussel het met 23% net iets beter dan Antwerpen (19,2%). Maar de sinjoren kunnen wel rekenen op meer groen per inwoner. Antwerpen bevat opvallend meer landbouwgrond, grasveld en natuurgebied terwijl Brussel vooral scoort op bosgebied en openbare tuinoppervlakte. Uitblinken doen onze steden zeker niet. Ze blijven hangen in de tweede helft van het klassement. In Praag vind je bijvoorbeeld procentueel gezien meer dan dubbel zo veel groen.

Meer info

Op deze link hebben we de Antwerpen, Brussel en enkele opvallende steden uit het onderzoek voor jullie naast elkaar geplaatst.

Wil je de detailgegevens voor elke stad bekijken? Dan kan je op de Travelbird-website filteren en sorteren op diverse criteria.

Bron: Travelbird

Foto: Blåmes

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.