Als European Green Capital 2018 verwacht het Nederlandse Nijmegen dit jaar heel wat internationale duurzaamheidstoeristen. Opmerkelijk genoeg, zal de stad haar bezoekers verwelkomen in een paviljoen ontworpen – en voor een groot deel ook gebouwd – door Vlaamse ondernemers. Architect Chris Poulissen (NP-Bridging) legt ons uit waarom.
Groene hoofdstad van Europa
Eind 2017 verkoos de Europese Commissie Nijmegen tot European Green Capital 2018. De manier waarop de lokale overheid er al jaren intensief met bedrijven en inwoners samenwerkt om de stad te verduurzamen, maakte veel indruk. Uiteenlopende projecten zoals windmolenparken, infrastructuurvernieuwingen, aanleg van groene ruimtes, habitatsbescherming voor dassen,… moeten Nijmegen tegen 2045 in een energie-neutrale stad transformeren. De European Green Capital 2018 ambieert zelfs om tegen 2050 volledig klimaatbestendig te zijn.
Ruimte voor de Rivier
Architect Chris Poulissen (foto) volgt de inspanningen van Nijmegen al 10 jaar vanop de eerste rij mee. Samen met Laurent Ney is hij de drijvende kracht achter het gerenommeerde bureau NP-Bridging. “Om overstromingen te voorkomen, lanceerde de Nederlandse overheid verschillende megaprojecten onder de noemer ‘Ruimte voor de Rivier’”, vertelt Poulissen. “In Nijmegen werd de rivier De Waal verbreed. Men groef er kanalen en creëerde er zelfs een prachtig eiland. Uiteraard vroeg dit project om een aantal innovatieve bruggen en drie daarvan mochten wij realiseren (De Oversteek, De Promenadebrug Lentloper en Het Groentje). Onze samenwerking verliep steeds erg aangenaam. Toen het ontwerp en de bouw van het bezoekerspaviljoen op de agenda kwam, vonden we het dan ook logisch om opnieuw mee te dingen.”
Paviljoen
Iedereen die naar aanleiding van de award een bezoek brengt aan Nijmegen, zal de stad als het ware binnentreden via het bezoekerspaviljoen. Het gebouw moet hét visitekaartje worden van Green Capital 2018. Poulissen: “We dachten een concept uit dat mensen moet inspireren en motiveren om initiatieven te nemen rond duurzaamheid. We stapelden 63 boomstammen op elkaar volgens het principe van de omgekeerde kettinglijn. Kortweg is dat een vorm waarin enkel drukkrachten voorkomen. De constructie kan je bovendien erg eenvoudig verwijderen. Na een jaar zullen we het paviljoen verplaatsen en valt op de oorspronkelijke locatie niet meer te merken dat er ooit een gebouw heeft gestaan.”
Vlaams vakmanschap
Opmerkelijk genoeg gingen er naast een Vlaams architectenbureau, ook heel wat installatie- en bouwbedrijven aan de slag bij de constructie van het paviljoen. Chris Poulissen: “In oktober 2017 zonden we onze kandidatuur in en slechts enkele maanden later moest het gebouw al klaar zijn. We gingen dus op zoek naar steengoede vakmensen, waarmee we snel afspraken konden maken en die tegen een bijna té gekke deadline alles op poten wilden zetten… en dan kom je al snel uit bij Vlaamse ondernemers. Ik schat dat ongeveer 50% van de bedrijven die het paviljoen mee gebouwd hebben in Vlaanderen gevestigd is. Onder andere internationale spelers zoals staalconstructiespecialist Iemants (Arendonk) en kraanbedrijf Sarens (Wolvertem) werkten mee. Maar bijvoorbeeld voor de houtbouw, schakelden we ook een kleiner Vlaamse bedrijf in, nl. Van Den Heuvel (Essen). De duurzame technieken werden geleverd door Comdis Europe uit Westmalle. Deze firma voorzag lichte, flexibele zonnepanelen, een verwarmingssysteem op basis van infraroodstralen en energiebesparende verlichting.”
Bekijk hier de “making-of”-video van het duurzame gebouw:
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=a5E8Vqxz0i4?rel=0]
20 jaar
Staat Vlaanderen dan ook een stapje voor op vlak van ecologisch bouwen? Dat is volgens Poulissen wat te kort door de bocht: “Onze regio telt zo veel fantastische en innovatieve bedrijven. Qua know-how en ambachten hebben we de absolute top in huis. Maar als het aankomt op het gezamenlijk opzetten van grootste duurzame projecten, dan schieten we echt tekort. Ik denk dat we op dat vlak 10 tot 15 jaar achterlopen op Nederland. Vanwege het overstromingsgevaar in hun land, moesten onze noorderburen samenwerken en knopen doorhakken. Gezamenlijk aan één trouw trekken was er nu eenmaal de enige keuze om te overleven. Op die manier ontstond er een doeltreffend beleid en een cultuur die openstaat voor grote veranderingen. Vlaanderen is veel individualistischer. We beseffen niet dat we eigenlijk een gemeenschappelijk doel hebben. De beslissingsvorming is bovendien totaal versnipperd en moeilijk werkbaar. Hierdoor ontbreekt de ambitie om ambitieuze verduurzamingsprojecten op te zetten. Jammer voor onze bedrijven die nochtans staan te popelen om daar hun tanden in te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat het nog minstens 10 tot zelfs 20 jaar zal duren voordat een Vlaamse stad zich European Green Capital mag noemen.”
Op vrijdag 16 februari werd het bezoekerspaviljoen van European Green Capital 2018 officieel geopend. Op de website vind je een overzicht van alles wat er dit jaar in Nijmegen te gebeuren staat.
Bron: Eigen verslaggeving | Gemeente Nijmegen | Comdis Europe | NP-Bridging
Foto: © NP-Bridging | Gemeente Nijmegen