alphasol
(Beeld: StamAgro)

Stam Agro lanceert biostimulant, Aphasol, op basis van reststromen uit pluimveesector

Stam Agro, een innovatieve start-up die duurzame oplossingen voor landbouwtoepassingen onderzoekt, lanceert haar nieuwe biostimulant, Aphasol. Met Aphasol brengt het bedrijf een ware gamechanger naar de landbouwindustrie. Naast het potentieel van de biostimulant om forse CO2-reducties te boeken, zorgt het product er eveneens voor dat landbouwers hun akkers zelfs onder moeilijke klimatologische omstandigheden minder moeten bemesten zonder in te boeten op de kwaliteit van de oogst. Bovendien wordt Aphasol geproduceerd op basis van reststromen uit de pluimveesector die zo in het kader van circulariteit verwerkt en opgewaardeerd worden tot wat opnieuw een hoogwaardige grondstof is voor de landbouwsector.

Aphasol is een biostimulant die volledig op basis van reststromen uit de pluimveesector wordt gemaakt en die in hoofdzaak uit aminozuren bestaat. De biostimulant werd ontwikkeld met als doel gewassen efficiënter te kunnen telen. Door aminozuren via besproeiing op het blad van bepaalde gewassen aan te brengen, kan Aphasol er namelijk voor zorgen dat ze energie uitsparen en nutriënten beter en efficiënter opnemen. Bovendien zorgt de biostimulant ervoor dat gewassen beter voorbereid zijn op extremere klimatologische situaties zoals hitte en droogte. Zo garandeert Aphasol hogere opbrengsten en een betere gewaskwaliteit, zelfs onder moeilijke omstandigheden en biedt het een oplossing voor landbouw in gebieden waar traditionele landbouwmethodes vaak ontoereikend blijken.

Het gebruik van biostimulanten zoals Aphasol leidt er immers toe dat landbouwers minder moeten inzetten op vaak duurdere voedingsstoffen voor hun gewassen. Zo biedt het een oplossing voor regio’s waar er bemestingsrestricties zijn of waar de klimaatomstandigheden voor extra druk op landbouw zorgt. Zo kan Aphasol globaal gezien een belangrijke kostenbesparing voor de landbouwer én een ecologisch interessante grondstofbesparing betekenen aangezien er minder energieverslindende meststoffen moeten geproduceerd worden. Om het verhaal helemaal af te maken, zorgt deze biostimulant ook voor een enorme CO2-reductie: het gebruik van Aphasol op de totale aardappelproductie van België zou potentieel een vermindering van 55.493 ton CO2 per jaar kunnen betekenen. Dat is het equivalent van de CO2-uitstoot van 22.743 auto’s.

Wetenschappelijk onderbouwde resultaten

Wat oorspronkelijk begon als een kleinschalig testproject in kleine moestuinen, groeide ondertussen uit tot een samenwerkingsovereenkomst met verschillende vakgroepen binnen de UGent. Dankzij de academisch omkadering van de UGent, kan Stam Agro een wetenschappelijk correcte evaluatie van de testresultaten garanderen. Via het netwerk van de Damaco Group, de holding boven Stam Agro, konden de verschillende Aphasol producten in 2021 met succes getest worden op een groot aantal commerciële velden, waaronder meer dan 400 hectare aardappelvelden in binnen- en buitenland.

Matthijs De Deygere, business development manager voor Stam Agro: “De resultaten van onze tests zijn spectaculair: we noteerden een gemiddelde meeropbrengst van 16% over de verschillende velden. De grootste meeropbrengsten werden behaald op die velden die omwille van klimatologische omstandigheden een mindere oogst kenden. Met andere woorden: bij gewassen die in de moeilijkste omstandigheden worden geteeld is de impact van Aphasol het grootst en bieden we een verzekering tegen de impact van klimaatverandering.”

Naast de meeropbrengst resulteerde het gebruik van Aphasol ook in meer kwalitatieve aardappels. Zo stelde men gemiddelde meeropbrengsten vast van 18,6 % bij kalibers groter dan 50mm, wat belangrijk is voor de productie van frieten, één van de belangrijkste afzetmarkten in België.

Duurzame landbouw voorbij de landsgrenzen

Dankzij de succesvolle resultaten van Aphasol en de erkenning die de biostimulant nu vanuit het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) krijgt in de vorm van een subsidie van 600.000 euro, kijkt Stam Agro nu ook voorbij de eigen landsgrenzen. Naast onderzoek naar bijkomende innovatieve technologiën gericht op efficiëntie binnen de landbouw, wil het bedrijf op middellange termijn de in huis ontwikkelde en gepatenteerde verwerkingstechnologieën ook elders in de wereld commercialiseren via licenties en andere vormen van samenwerkingsovereenkomst. Op die manier kan deze unieke Vlaamse technologie als hefboom dienen om de volledige pluimvee- en landbouwsector te verduurzamen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.