Shop 4 Climate start-up
(beeld: Shop 4 Climate)

Start-up Shop 4 Climate loodst bedrijven naar duurzame producten en geschenken voor hun medewerkers

In crisistijden moet je innovatief uit de hoek komen, moet ondernemer Roland Maes (CRM Group en CEO’s 4 Climate) gedacht hebben. Op 9 januari 2021 richtte hij CRM Care op, dat onder het merk Shop 4 Climate de markt van de (relatie)geschenken een duurzame twist wil geven. Midden februari schoot Shop 4 Climate effectief uit de startblokken.

Het concept: “Bedrijven ondersteunen bij het schrijven van hun duurzaam verhaal door hen via een e(co)-shop een overzicht aan te bieden van duurzame cadeaupakketten en producten die leiden tot een duurzamer aankoopbeleid op de werkvloer.”

Veerle Dury, business development manager bij Shop 4 Climate: “Wij richten ons specifiek naar bedrijfsleiders van Belgische kmo’s en (semi) overheidsbedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden en hier ook al actie rond ondernamen. Door met ons te werken kunnen zij een concrete invulling geven aan SDG12.5 (tegen 2030 de afvalproductie aanzienlijk beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik) en 12.6 (bedrijven aanmoedigen, in het bijzonder grote en transnationale bedrijven, om duurzame praktijken aan te nemen en duurzaamheidsinformatie te integreren in hun rapporteringscyclus).”

Duurzame toetsing

Gevraagd naar de manier waarop de producten in het aanbod kunnen komen, vertelt Veerle dat de analyse gebeurt via een aantal criteria die zowel de inhoud als de verpakking screenen, de ecologische voetafdruk bekijken, het productieproces, toegekende labels en certificaten, het sociale aspect … We zijn alert voor greenwashing en gaan zelf actief op zoek naar producten. Steeds meer vinden fabrikanten en leveranciers ook zelf de weg naar Shop 4 Climate. We proberen om zo veel mogelijk lokale (Belgische en Europese) producten te voorzien.”

Shop 4 Climate kiest er bovendien ook bewust voor om op één centrale plaats te leveren om zo de bedrijfscultuur mee te ondersteunen. Geen sinecure nu in veel bedrijven de medewerkers van thuis uit werken.

Walk the talk

Hebben bedrijven en overheden interesse in het aanbod van Shop 4 Climate? Veerle Dury: “We zijn nog maar net gestart en we zien dat bedrijven wel interesse hebben. Alleen primeert het economische dikwijls nog ten opzichte van het ecologische. Ik wijs hen er dan graag op dat wat ze geven, ook belangrijk is in hun employer branding. Steeds meer medewerkers vinden het belangrijk om in een organisatie te werken die duurzaamheid echt in haar DNA heeft. Willen ze in de toekomst hun medewerkers behouden en nieuwe medewerkers aantrekken, dan is het dus belangrijk dat ze hun woorden ook in daden omzetten. Door duurzame relatiegeschenken te voorzien, zetten ze in dat segment van hun organisatie alvast een stap vooruit.”

Meer ecoTips artikels over start-ups

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.