Statiegeld op komst voor blikjes en plastic flessen

Het zorgde in het verleden voor discussies maar nu lijkt het er toch van te komen: minister van Omgeving Zuhal Demir gaat overstag voor de invoer van statiegeld op blikjes en plastic flessen.

“Statiegeld lijkt me onvermijdelijk. Min 20% zwerfvuil was het doel, die is geenszins in vooruitzicht. En dus moeten we volgens mij de volgende stap nemen binnen de Vlaamse regering”, meldde Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) onlangs op Twitter.

Eind 2023 moest het zwerfvuil met 20 procent gedaald zijn tegenover 2015 – dat was tenminste de afspraak met de verpakkingssector. Maar die doelstelling zal volgens Demir niet gehaald worden. “In 2015 ­bedroeg de geschatte hoeveelheid zwerfvuil nog 20.400 ton. In 2019 was dat 22.641 ton. Het is een illusie om te denken dat we die daling van 20 procent nog zullen halen. Intussen lopen de opruimkosten voor de belastingbetaler op tot ver boven de 100 miljoen per jaar.”

Mensen motiveren

Statiegeld moet mensen motiveren om plastic en blik terug te brengen naar de winkel. Wie het toch laat rondslingeren, maakt het voor een ander interessant om het in te ruilen. Een gelijkaardig principe zoals dat op muziekfestivals ook ingezet wordt.

Hoe de invoering concreet gaat verlopen – hoeveel gaat het statiegeld bedragen, waar gaat het ingewisseld worden – is nog niet duidelijk. De verdere uitwerking zou nog voor dit najaar zijn. De eigenlijke invoering zou in 2024 gebeuren.

Het topic zorgde in het verleden voor verdeeldheid tussen de politieke partijen. Maar ook andere organisaties zoals Fevia, de federatie van de voedingssector en Comeos, die de retailsector vertegenwoordigt, waren er niet voor te vinden.  Hoe ze er vandaag tegenover staan, is afwachten.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.