Stem voor de Sustainability Award

Stem op de 4 genomineerden voor de Sustainability Award

Op 16 november Havenbedrijf Antwerpen bekend wie de allereerste Sustainability Award van de Antwerpse havengemeenschap in de wacht sleept. De stemmen van de vakjury zijn geteld, maar ook jouw stem telt. Vanaf nu mag iedereen zijn stem uitbrengen, en zo mee beslissen wie die duurzame Award mee naar huis mag nemen.

De duurzaamheidsaward is een initiatief van het Havenbedrijf Antwerpen, de Maatschappij Linkerscheldeoever en VOKA-Alfaport.

 

Vier genomineerden

Op de oproep tot kandidaatstelling voor de award reageerden 20 bedrijven en organisaties. De 7-koppige jury, onder leiding van havenschepen Marc Van Peel en de gouverneurs van Oost-Vlaanderen en Antwerpen, koos hieruit 4 laureaten. Die maakten elk een kort filmpje waarin ze hun project voorstellen.

Boost Ambition to a social Future – BASF Antwerpen

Dat duurzaamheid meer is dan enkel milieu wordt mooi weerspiegeld in het project ‘Boost Ambition to a social Future’. De jury vond dit project, waarbij ‘people’ centraal staan en dat sociale ongelijkheden in een stad zoals Antwerpen mee aanpakt, zeer verfrissend. BASF Antwerpen probeert de stap voor de zogenaamde ‘pioniersstudenten’ naar het hoger onderwijs te verkleinen. 

1 warmtenet = 50 windturbines – Ecluse

Dit project zet in op het verhogen van de energie-efficiëntie, in functie van het behalen van de klimaatdoelstellingen. Door samenwerking tussen verschillende bedrijven streeft ECLUSE ernaar om de huidige energievoorziening van een aantal grootschalige chemische bedrijven op basis van aardgas te vervangen door een warmtenet. De energie voor het warmtenet wordt geproduceerd in de waste-to-energy installaties van INDAVER. 

Cradle to Cradle – Gyproc

Spaarzaam omgaan met grondstoffen is een belangrijk aandachtspunt. Het Cradle to Cradle project van Gyproc, waarbij de producent streeft naar de productie van gipskartonplaten die 100 procent recycleerbaar zijn, is een van de pioniers in de circulaire economie, ook op internationaal niveau. 

Industrial Heat Transformer: Upgrading waste heat to process heat – Qpinch

Een belangrijk aspect bij het behalen van de klimaatdoelstellingen is het verminderen van het energieverbruik, door onder meer het verhogen van de energie-efficiëntie. In de haven gaat nog veel energie verloren in de vorm van restwarmte. Het project van Qpinch heeft op pilot-schaal aangetoond dat de recuperatie van restwarmte haalbaar is. De jury is ervan overtuigd dat deze innovatie baanbrekend is en een belangrijke bijdrage kan leveren bij het verbeteren van de energie-efficiëntie in een industriële omgeving.

 

Zo kan je stemmen!

Breng tussen 18 oktober en 11 november jouw stem uit op een van deze vier laureaten. Bekijk de vier filmpjes en geef je stem aan het project dat de award het meest verdient.

Door te stemmen maak je zelf ook kans op een prijs! Na afsluiting worden 20 speldozen van ‘Zeereuzen’ (winkelwaarde 49,90 euro) onder de deelnemers verloot.

 

datum: 20 oktober 2016
bron: Port of Antwerp

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.