Wereldwijd hebben vier miljard mensen minstens een maand per jaar last van ernstige waterschaarste. Daar wilden studenten van UGent iets aan doen. Voor een internationale ontwerpwedstrijd ontwikkelden ze een geprinte dop die water kan ontvangen uit de lucht. De structuur is een combinatie van 3D-printing en biotechnologie.
Woestijnkever
Voor het ontwerp haalden de studenten inspiratie bij het schild van de woestijnkever. Die condenseert de dauwdruppels op zijn schild om niet uit te drogen. De studenten modelleerden het schild van de kever in 3D. De structuur ziet eruit als een dop in de vorm van een halve bol, en kan op een fles geschroefd worden om water handig op te vangen.
“We doopten de structuur Dewpal – wat in het Nederlands zoveel betekent als watermaatje”, vertelt student Bram Danneels. Samen met negen andere (doctoraat)studenten werkt hij aan het project.
Zelfgemaakte grondstof
Het materiaal waaruit de Dewpal geprint is, ontwikkelden de studenten zelf en is een bijzonder staaltje biotechnologie. Het bevat onder andere een eiwit dat in de natuur ijskristallen vormt en zo helpt om wolken te vormen uit gecondenseerd water. Het optimaliseert de condensatie om zo veel mogelijk water uit de lucht te halen.
Ingenieurswedstrijd VS
Met Dewpal trekken de studenten op 27 oktober naar de International Genetically Engineered Machine competition (iGEM) in Boston (Verenigde Staten). Samen met teams van over de hele wereld stellen ze hun project rond synthetische biologie voor aan een jury.
Danneels: “We wilden deelnemen aan de iGEM-wedstrijd, dus moesten we een ontwerp bedenken. Zo is de Dewpal ontstaan. Eind oktober weten we of al het harde werk van studenten en professoren resultaat heeft opgeleverd. Daarna zien we wel. Wie weet drinken mensen binnen een paar jaar overal water dat ze opgevangen hebben met de Dewpal!”
Crowdfunding
Het team zoekt nog financiële steun voor hun project. Draag jouw steentje bij aan de oplossing voor waterschaarste op de crowdfundingpagina van dewpal.
datum: 18 oktober 2016
bron: UGent