CORE extrusielijn 3D-printen
Bezoek aan Roffelsen Plastics door de studenten van CORE (beeld: CORE)

Studenten onderzoeken hoe 3D-printen duurzamer kan

3D-printen wordt steeds populairder. De afgelopen 10 jaar is de markt van de 3D-printers vier maal groter geworden (bron: Statista.com). Dat komt onder andere omdat 3D-printers veel goedkoper geworden zijn en veel toegankelijker. Maar kan de techniek ook duurzamer? Studenten van de KULeuven zoeken het uit.

3D-printers gebruikt door hobbyisten en kleine bedrijven zijn in de meeste gevallen FDM (Fused Deposition Modeling) printers. Hierbij wordt een object geprint door een plastic draad, filament genaamd, te smelten en via een spuitmond plastic te deponeren om zo laagje per laagje het voorwerp op te bouwen.

3D-printen gebruikt dus kunststof of plastics, wat dus niet echt duurzaam is. Er wordt gewerkt aan biologisch afbreekbare materialen maar deze zijn in praktijk enkel afbreekbaar bij erg hoge temperaturen (zoals PLA-filamenten, printdraad uit PolyLactic Acid of melkzuur) of de technieken staan nog niet op punt. Een andere optie om 3D-printen duurzamer te maken is om plastic te gaan recycleren. Dit is waar CORE en Innovived, 2 teams van de postgraduaat opleiding Tech Innovations in Ventures and Teams aan de KU Leuven, zich mee bezig houden. Samen werken zij aan een extrusielijn. Dit is een apparaat om filament te produceren wat dan gebruikt kan worden voor 3D-printen. Het doel is om uiteindelijk plastic afval te kunnen omzetten tot nieuw filament. Het kan gaan om oude of mislukte prints die op die manier hergebruikt kunnen worden maar ook andere bronnen zoals plastic flesjes zijn een mogelijkheid.

3D voorstelling extrusielijn
3D voorstelling extrusielijn (beeld: CORE)

Educatief doel

Buiten gewoon het recycleren van plastic afval heeft de extrusielijn ook een educatief doel. Deze zal namelijk in de maakleerplek in Leuven geplaatst worden. Dit is een plek waar Leuvense bedrijven, scholen, kunstenaars en inwoners samen leren, maken en werken. Iedereen in de maakleerplek zal toegang hebben tot de extrusielijn en deze kunnen gebruiken om te experimenteren. CORE zal hier zelf enkele workshops organiseren om bewustwording te creëren en recyclage en hergebruik te promoten. Bij deze workshops zal de extrusielijn ook volop gebruikt worden.

Stand van zaken extrusielijn

Momenteel bestaat werken aan deze extrusielijn vooral uit het afwerken van de software. Dit bestaat onder andere uit het programmeren van de besturing en de interface. Ook wordt er nog volop nagedacht over mogelijke verbeteringen van de hardware. Hiervoor wordt samengewerkt met experten. Zo bezocht CORE onlangs Roffelsen Plastics in Eindhoven. Dit bedrijf produceert filament op industriële schaal en heeft een R&D centrum waar ze constant experimenteren met hun extrusielijn.

Dit project kan de basis vormen voor toekomstige projecten binnen de groep Circulaire Economie bij CORE. Het uiteindelijke streefdoel is expertise opbouwen voor de valorisatie van afvalstromen, met nadruk op ‘specialere’ afvalstromen zoals koffiegruis, sigarettenfilters, textiel etc. die (biochemisch) bewerkt worden om geëxtrudeerd te kunnen worden.

Meer ecoTips artikels over CORE (ecoTips is vennoot in de coöperatie die de basis vormt van CORE)


Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.