Subsidieoproep Design4Circularity: 2 miljoen euro voor circulaire producten en diensten

Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir maakt 2 miljoen euro vrij voor projecten die circulaire producten of diensten realiseren. Deze subsidies kaderen in de transitie naar een circulaire economie, één van de 7 prioritaire thema’s van de langetermijnvisie ‘Visie 2050’ van de Vlaamse Regering. Vlaanderen Circulair lanceert daarom een projectoproep. Projecten indienen kan tot 13 september.

Een circulaire economie streeft naar maximaal hergebruik van producten, productonderdelen en grondstoffen met minimaal waardeverlies. Tijdens het ontwerpproces wordt ongeveer 80 % van de milieu-impact en dus ook van de levensduur van producten bepaald. Ontwerpen volgens de principes van ecodesign maakt de producten of diensten meer circulair en dat maakt van ecodesign de sleutel tot succes in de transitie naar een duurzame en circulaire economie.

Circulaire businessmodellen

Vlaanderen Circulair lanceert nu een oproep om innovatieve projecten in ecodesign financieel te ondersteunen. De geselecteerde projecten maken kans op een subsidie tot 100 000 euro.

In deze oproep zoeken we projecten die gericht zijn op acties en experimenten waarin ecodesign en systeemdenken worden verkend en toegepast. Deze projecten moeten leiden naar ontwerpen waarin nieuwe, circulaire businessmodellen worden getest en geëvalueerd. Projecten rond innovaties in productontwerp en verdienmodellen komen in aanmerking.

Het ontwerpen van circulaire producten en diensten vereist een multidisciplinaire aanpak en samenwerking tussen bedrijven, ontwerpers, kennisinstellingen, etc. In deze call willen we vooral de designers zelf stimuleren om ecodesign toe te passen bij de ontwikkeling van nieuwe producten, processen en businessmodellen.

Praktisch

De uiterste datum om projecten in te dienen is vrijdag 13 september 2024, 10 uur. De minister beslist over de toekenning van de subsidies op basis van het advies van een selectiecommissie met experten in circulaire economie en design. De goedgekeurde projecten moeten starten voor 31 december 2024 en mogen maximaal 24 maanden duren.

Meer weten? Download de infobrochure op onze website.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.