Sustainable Partnership Award 2017

The Shift gaat ook dit jaar op zoek naar de meest inspirerende voorbeelden van co-creatie. Via de Sustainable Partnerships Award 2017 bekronen we voor de 4de keer de meest innovatieve en impactvolle partnerschappen tussen bedrijven en non-profit actoren in België.

En de winnaars zijn bekend!

Meer dan 50 partnerschappen stelden zich kandidaat voor de 4de editie. Dat is een record.

Foodsavers Gent, Height Potentials en Social Impact Bond winnen de prijs voor de beste samenwerking in België!

“Het is opvallend dat de meeste partnerschappen zich focusen op actuele thema’s als voedselverspilling en integratie van vluchtelingen”, vertelt David Leyssens, directeur van duurzaamheidsnetwerk The Shift.

Met de Sustainable Partnerships Award wil The Shift partnerschappen tussen profit- en non-profitorganisaties onder de aandacht brengen. In het bijzonder innovatieve projecten met een grote impact. Voor het eerst is er ook een prijs voor het partnerschap met de grootste impact op internationaal niveau.

Leyssens: “Daarin neemt Voedsel voor de Toekomst de prijs in ontvangst. Het is een
internationaal project waarbij vijf partners samen met jongeren zoeken naar producten om de groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden. Het is een partnership tussen actoren die actief zijn op alle niveau’s van de keten, en in verschillende delen van de wereld.
Onder andere Colruyt Group, de provincie Vlaams-Brabant en Vredeseilanden maken deel uit van dit partnership.”


Samenwerken rond voedselverspilling en migratie

Ook de partners van Foodsavers Gent willen ons op een meer verantwoorde manier laten omgaan met voedsel. “Via een platform recupereren en herverdelen zij voedseloverschotten onder armoedeverenigingen. Het partnership bestaat uit acht grote organisaties, waaronder Stad Gent en enkele supermarktketens, plus een pak sociale organisaties.” Aldus Leyssens.
De andere twee winnaars zijn partnerschappen die zich inzetten voor de integratie van
vluchtelingen in ons land. “Height Potentials biedt aan vluchtelingen een opleiding tot
hoogtewerker. Het vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. Dat is te danken aan de
samenwerking tussen non-profitorganisatie Rising Youth, de bedrijven IRIS Group en Elia en overheidsinstelling VDAB.”
Social Impact Bond is een soort obligatie waarbij privéfondsen worden aangetrokken om sociaal innovatieve projecten op de rails te zetten. “Slaagt het project, dan krijgen de investeerders van de overheid hun deel van de opbrengst terug. Het is een samenwerking tussen KOIS Invest, vzw DUO for a JOB en het Brusselse arbeidsbureau Actiris.”

Studie toont impact van partnerschappen aan

Tijdens de Sustainable Partnerships Award wordt ook de publicatie ‘Partnering for Impact’ voorgesteld. Adviesbureau i-propeller onderzocht in opdracht van The Shift en MVO Vlaanderen de impact van samenwerking op de betrokken organisaties en hun
medewerkers. Conclusie? Voor 90% van de ondervraagden kan je maatschappelijke
uitdagingen enkel aanpakken door samen te werken buiten de grenzen van je organisatie.
Strategische partnerships smeden vraagt tijd en moeite, maar het is de beste manier om doelstellingen op lange termijn te halen.
De publicatie bevat ook de succesfactoren en een vierstappenplan om tot een succesvol duurzaam partnership te komen, aangevuld met enkele getuigenissen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.