Tankjewel voor groenere leasingwagens

Leasingwagens nóg groener

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein gaf op 10 december het startschot van de Week van de Milieuvriendelijke Voertuigen. Tot 18 december zet de Vlaamse overheid milieuvriendelijke vervoersmiddelen in de kijker, met als motto #tankjewel. 

Naar aanleiding van de Week lichtten Febiac, Traxio, Renta en Eandis hun engagement tot de vergroening van de Vlaamse leasingvoertuigen toe. Dat engagement kadert binnen het plan Clean Power for Transport dat tegen 2020 een marktaandeel van 7,5 procent elektrische en 5 procent aardgasvoertuigen beoogt.

Duurzame mobiliteit

Vlaanderen telt een groot aantal leasingwagens, namelijk 7 procent van het totaal aantal ingeschreven voertuigen. Deze voertuigen komen na een relatief kort professioneel gebruik op de tweedehandsmarkt terecht, waar ze vervolgens nog een tiental jaar gebruikt worden. Trekt de leasingsector de kaart  van duurzame mobiliteit? Dan heeft dat een zeer gunstig effect op korte én lange termijn. Op korte termijn omdat leasingrijders vaak veel kilometers rijden. Op lange termijn omdat het aanbod van voertuigen op de tweedehandsmarkt vergroent.

Er is vandaag al een ruime keuze aan milieuvriendelijke voertuigen, en ook het fiscale voordeel zal de leasingrijder zeker bekoren. Zo is het voordeel alle aard (VAA) dat aangerekend wordt voor elektrische en/of hybride voertuigen aanzienlijk lager. De doelgroep laat zich ook minder afschrikken door nieuwe technologieën (met eventuele kinderziektes of meerkosten) omdat de leasingmaatschappij de kosten op zich neemt.

Minister Tommelein zegt #Tankjewel

 ‘We hebben er allemaal belang bij dat we afstappen van wagens op fossiele brandstoffen en overstappen op groenere alternatieven, zowel voor ons milieu als voor onze gezondheid’, aldus Bart Tommelein.

De Week van de Milieuvriendelijke voertuigen ging van start met de lancering van #tankjewel, het motto van de campagne. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein bedankte in Kortrijk de eerste bestuurder die zijn auto elektrisch kwam opladen. Met de campagne wil de Vlaamse overheid iedereen bedanken die kiest voor groenere alternatieven en zoveel mogelijk mensen overtuigen om de overstap te overwegen. 

 

Maak een proefrit

Wie een zero-emissie voertuig koopt, krijgt een premie tot 5.000 euro voor de goedkoopste modellen. Bart Tommelein: ‘Elk jaar zakt de premie een beetje. Met een bestelbon tot en met 31 december 2016, kan je nog genieten van de hoogste premies. Twijfel je nog? Deze week zetten de autodealers hun milieuvriendelijke voertuigen in de kijker en kan je op heel veel plaatsen een proefrit maken. Doen!’ 

Bekijk hier alle acties tijdens de milieuvriendelijke week. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.