In september 2016 stelden we samen met het FIDO acht organisaties aan om de SDG’s in België uit te dragen. We zijn ondertussen een jaar verder. Met tal van knappe acties maakten ze hun engagement tijdens de afgelopen maanden meer dan concreet. We blikken graag kort terug. Én vooruit!
De acht organisaties werden na een dubbele selectieprocedure gekozen door een jury, bestaande uit zeventien experten uit het middenveld. Volgens hen hadden de organisaties het meeste potentieel om de SDG’s in België uit te dragen, aangezien ze een groot publiek bereiken. Het gaat om:
- Bond Beter Leefmilieu
- Goodplanet
- StadGent
- Duo for a Job
- Colruyt Group
- Mouvement Action Paysanne (MAP)
- CNCD – 11.11.11
- 11.11.11.
Laatste acties
Stad Gent
De Stad Gent keek niet op een duurzaam initiatief meer of minder. Tussen februari en september 2017 daagden zij vijf Belgische steden uit met een opdracht die gelinkt is aan de SDGs:
- Dagen Zonder Vlees – Gent versus Sint-Niklaas
- Iedereen Feminist – Gent versus Genk
- Lesmarathon – Gent versus Luik
- Iedereen op de fiets – Gent versus Oostende
- Eet massaal sociaal – Gent versus Kortrijk
BBL
Bond Beter Leefmilieu was niet alleen een SDG Voice, maar was ook woordvoerder van de SDG Voices. Hun acties? Wat dacht je van ‘Iedereen hernieuwbaar’: een oproep om samen met je gezin of met mensen in je buurt lokale zonne- en windenergie een duwtje in de rug te geven door te investeren in lokale hernieuwbare energie.
Een andere BBL-publiekscampagne die deed glimlachen: ‘Zo dichtblij’. Via een wedstrijd stimuleerden ze inwoners om meer lokaal te kopen, gaan sporten, ontspannen, gaan eten, … Lokale handelaars, openbare diensten, sportcentra, restaurants, … mochten hun klanten of bezoekers telkens belonen met een lot. Door hun loten online te registreren maakten de deelnemers op het einde van de campagne kans om een lokale, duurzame prijs te winnen.
Colruyt Group
Colruyt Group ontwikkelde samen met andere partners het spel ‘Mobility is a serious game’. Hiermee kunnen mensen, organisaties en bedrijven spelenderwijs oplossingen vinden voor hun gezamenlijke mobiliteitsvraagstukken. Het spel verbindt, creëert empathie en doet nieuwe ideeën ontstaan.
Goodplanet
Goodplanet trok met een posteractie naar scholen om ‘Small smurfs big goals’ te promoten. Het is een spelenderwijs leerplatform voor leerlingen en leraars rond duurzame thema’s.
Daarnaast organiseerden ze in samenwerking met partners de educatieve foto-expo ‘To Bee or not to Bee‘. De locatie was het Domein van de Grotten van Han.
MAP
MAP zette het jaarlijks evenement ‘La Petite Foire’ in het teken van de SDG’s. Een 8.000-tal bezoekers leerden er meer over ethisch verantwoorde, duurzame landbouw. Ze konden zich verpozen met concerten, artistieke optredens, drie restauratiegebieden, een kinderoppervlakte, een camping, een bar met gevarieerde lokale drankjes, …
11.11.11 en CNCD-11.11.11
Deze twee partners lanceerden samen de campagne Perspective2030. Daarmee willen ze onze regeringen aanmoedigen de Belgische inzet voor duurzame ontwikkeling te tonen. Onder meer milieubewegingen, vrouwenbewegingen, jeugdvertegenwoordigers, armoedebewegingen, vakbonden en organisaties voor ontwikkelingssamenwerking, ondersteunen de campagne.
Duo for a job
Stand4Equality is de campagnevideo die Duo for a job in samenwerking met partners in de SDG-mix wierp. Hiermee wilden ze de aandacht voor eerlijk werk en economische groei doen toenemen en ongelijkheid verminderen.
Tijd om te vieren
Om een jaar de SDG Voices te vieren, lanceerden we samen met hen de sociale mediacampagne MieuxisBeter. Hiermee wilden we alle betrokkenen die dagelijks bijdragen aan het creëren van een duurzame maatschappij publiekelijk in de laten bloemetjes zetten. We riepen iedereen op om een bedankwoordje te schrijven aan iemand of een organisatie die ze bewonderen voor hun duurzame inspanningen. In totaal waren er meer dan 5000 reacties op Facebook (likes, comments, shares, mentions,…).
Oproep voor een tweede jaar
Momenteel loopt er een oproep voor zes nieuwe kandidaturen SDG Voices voor de editie van 2018. Zowel bedrijven als andere organisaties kunnen zich kandidaat stellen wanneer ze de SDG’s beter kenbaar willen maken bij het brede publiek. De oproept loopt tot 26 oktober. Hierna zal een jury de zes organisaties met het meest overtuigende initiatief als SDG Voice 2018 aanduiden.