Renault_Megane_E-TECH_Electric_delving_into_the_heart_of_innovation__Episode_4_Motorisation_Patents_Oil_Cooling

Getest: Renault Megane E-Tech Electric

Je weet het misschien niet, maar Renault stond mee aan de start van de EV-revolutie in Europa met vier verschillende elektrische modellen in 2011. Helaas kon het merk de auto’s niet succesvol in de markt zetten, waardoor alle plannen opnieuw in de koelkast verdwenen. Meer dan tien jaar later is daar de Renault Megane E-Tech Electric, gebouwd op nieuw EV-platform waar naast Renault ook Nissan mee aan de slag gaat.

Er bestaat geen brandstofversie van de Megane, althans niet van het nieuwe model. De ‘oude’ Mégane (met accent op de e) met brandstofmotor blijft nog even in het gamma als hatchback en break.  

Wel/geen SUV

De nieuwe elektrische Megane is het liefdeskind van een hatchback en een compacte SUV. Door de lage daklijn is het interieur heel gezellig met leuke stofkeuzes. Het geeft deze auto een futuristische indruk, zonder daarin te overdrijven. De aflopende SUV-lijn zorgt er wel voor dat passagiers achteraan beter niet te groot zijn. Beenruimte is er wel genoeg om comfortabel mee te rijden. 

Door de elektromotor vooraan is er geen ruimte voor extra opslag, ondanks dat de neus vooraan behoorlijk fors is. Achteraan is er onder de kofferruimte wel een extra diepte waar je laadkabels en ander materiaal kan wegleggen. De lage laadvloer heeft een inhoud van 440 liter achteraan. Optioneel kan je een trekhaak bestellen, iets wat niet vaak voorkomt bij compacte elektrische auto’s. 

Realistisch bereik

Opvallend is dat Renault in elke Megane een 220 pk elektromotor tussen de voorwielen stopt, ondanks dat goedkopere modellen maar 130 pk levert. Het doet dat via softwarebeperkingen. Ons testmodel had 220 pk aan boord, wat ruim genoeg is om vlot door alle verkeer te rijden. Het stuurgevoel is heel direct met een gebalanceerd onderstel met genoeg veercomfort. Een heel precieze voortrein, ook al mist die soms wat tractie. 

Deze Renault Megane snelladen kan, mits je daarvoor extra betaalt. Standaard kan je maar aan 85 kW laden met de basis batterijcapaciteit van 40 kWh. Die levert 300 km autonomie in ideale omstandigheden, wat we eerder krap vinden. Ons testmodel heeft een 60 kWh-batterij dat 130 kW snelladen ondersteunt en 450 km rijbereik moet leveren. In de praktijk (droog, zon, 19 graden) komen we daar ontzettend dichtbij en meten we gemiddeld 16,4 kWh / 100 km. Neem sowieso de optionele warmtepomp om je rijbereik te boosten, zoals bij ons testmodel het geval is. De auto wordt geleverd met 8 jaar garantie of 160.000 kilometer, wat het eerst verstrijkt. 

Android als digitaal hart

Renault vertrouwt zijn hele infotainmentsysteem aan Google toe met Android. Resultaat: Google Maps voor navigatie werkt uitstekend en de spraakherkenning luistert goed. De menu’s zien er overzichtelijk uit en alles wordt mooi gepresenteerd. Er zit een 4G-simkaart in de auto voor software updates en andere connectiviteit. Standaard krijg je wat data meegeleverd, daarna dien je een betalend mobiel abonnement te nemen. 

‘One-pedal driving’ ondersteunt de Megane niet, in tegenstelling tot heel wat andere elektrische wagens vandaag. Je kan verschillende niveaus kiezen van energierecuperatie, maar helemaal tot stilstand komt de auto niet. (cvl) 

EINDVERDICT: Renault levert met de Megane een intrigerende auto die Renault opnieuw op de kaart zet als leverancier van elektrische wagens. Alleen de prijs had gerust wat scherper gemogen. 

Renault Megane E-Tech Electric, vanaf 42.350 euro, nl.renault.com 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.