(Beeld: Adobe Stock)

The decade of action: nu investeren kost minder dan later oplossen

Onderbelichte documentaire laat bedrijfsleiders en experts aan het woord

Sinds 12 december van vorig jaar vind je op YouTube de ‘worldwide première of “The decade of action”’, een film van Wim Vermeulen (Director Strategy & Sustainability bij Bubka) en Bart Lombaerts (co-oprichter en -zaakvoerder van contentmarketingbedrijf Spyke). De film werd niet massaal bekeken (2.711 keer op 10 januari) en ook op LinkedIn kreeg de documentaire weinig reacties. Spijtig, want hij is het bekijken meer dan waard.  

Wat de geïnterviewden zeggen, maakt de documentaire erg inspirerend: ze bekijken duurzaamheidsdoelstellingen niet als beperkingen of extra last, maar als ‘business opportunities’. En hun bedrijven hebben daar werk van gemaakt. Allemaal getuigen ze dat duurzaamheid, milieuzorg, sociale verantwoordelijkheid… en winst maken samengaan. De verschillende internationale bedrijfsleiders en andere gezaghebbende stemmen breken hier op een overtuigende manier en met cijferdata een lans voor snelle actie vanuit het bedrijfsleven, met de SDG’s als doel en instrument.

Advertising
 

Niet meer treuzelen

Klimaatwetenschapper Johan Röckstrom herinnert eraan dat ons klimaat, sinds de industriële revolutie die 150 jaar geleden begon, globaal al met 1,2°C opgewarmd is: we bereiken globaal de warmste gemiddelde temperatuur sinds de laatste Ijstijd, 12.000 jaar geleden. Tegen 2030 bereiken we wellicht een opwarming van 1,5°C. Mogelijk komen we tegen 2050 aan + 2°C ten opzichte van het begin van de temperatuurmetingen. De gevolgen zijn bekend: regelmatig en overal extremere weersomstandigheden. Als we meer dan 3°C opwarming zouden kennen, wordt het een wereldwijde catastrofe, met onder meer een stijging van de zeespiegel met 10 à 20 m, grote stukken land die onbewoonbaar en onbebouwbaar worden, te weinig voedselproductie voor de mensheid, massale emigratiestromen, onder meer naar de poolgebieden…

... verder lezen ?

Deze inhoud is voorbehouden voor abonnees. Ben je al abonnee?
Log In Lees 30 dagen gratis