The Shift schaart zich achter de grote klimaatcampagne Sign for my Future

2019 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin de klimaaturgentie duidelijk tastbaar werd. The Shift schaart zich samen met bedrijfsleiders en middenveldorganisaties achter een grote nationale klimaatactie van wakkere burgers. Ontdek hier waarom we de petitie ‘Sign for my Future’ ondertekenen.

“De verkiezingen van mei zijn het moment van de waarheid voor ons klimaat”

Van februari tot mei kunnen alle Belgische burgers hun handtekening zetten onder de petitie ‘Sign for my Future’. Daarmee geven ze de volgende regeringen het mandaat om er alles aan te doen om de klimaatopwarming ruim onder de 2 graden te houden en België CO2-neutraal te maken tegen 2050.

Concreet vragen de ondertekenaars dat de toekomstige regeringen de doelstelling voor een CO2-neutraal België wettelijk en decretaal verankeren, dat er tegen 2022 een ambitieus investeringsplan wordt uitgerold en dat een onafhankelijke klimaatraad de vorderingen opvolgt. Welke rol The Shift speelt in de campagne vroegen we aan onze network director David Leyssens.

Ik doe mee!

Hoe raakte The Shift betrokken bij de campagne?

“De initiatiefnemers van de campagne – Guy Weyns, director marketing en mobility bij De Lijn, en Koen Verwee, voormalig CEO van De Persgroep Publishing – namen anderhalf jaar geleden contact met me op. Ze vroegen of ik hen kon helpen een grote beweging op te zetten die zou kunnen wegen op het klimaatbeleid. Ik ging praten met onze leden, andere stakeholders en wetenschappers om hen te overtuigen zich achter het initiatief te scharen. We verzamelden ons onder de naam ‘Klimaatmandaat’, omdat we de overheid het mandaat willen geven om ambitieuze beleidsbeslissingen te nemen.”

Waarom vindt The Shift het belangrijk om de campagne te ondersteunen?

“Veel van onze leden lanceren geregeld straffe initiatieven rond de klimaatverandering. Met deze campagne kunnen we onze krachten bundelen om onze stem luider te laten klinken. We weten dat dat werkt. In 2015 zijn we samen met 120 bedrijfsleiders en captains of society naar Parijs afgereisd om de Belgische delegatie te stimuleren om een ambitieuze houding aan te nemen. Met deze campagne kunnen ze hun rol als klimaatambassadeur concretiseren.”

Hoe zullen de leden van The Shift hun stem laten horen?

“We vragen hen om de petitie te ondertekenen, de boodschap te verspreiden via hun eigen (sociale-media)kanalen en ambassadeur te worden van de campagne door het maatschappelijk debat regelmatig aan te wakkeren. Nu we voor de belangrijkste verkiezingen voor het klimaat staan, is het belangrijk dat bedrijfsleiders en middenveldorganisaties ook het signaal geven aan de politiek dat ze achter een ambitieuzer klimaatbeleid staan. Zo zullen politici niet meer rond de hete brij kunnen draaien.”

Is de campagne ook afgestemd met de andere burgerinitiatieven?

“Jazeker, we hebben dit afgestemd met alle grote burgerinitiatieven voor het klimaat. En ook bij ons zullen jongeren een grote rol spelen. Enkele Generation T’ers zijn aangesteld als woordvoerder van de campagne.”

 Onderteken het mandaat

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.