Maar uit onderzoek blijkt dat het toch nog altijd groener is dan terug naar kantoor gaan.
Klimaatverandering is een belangrijk onderwerp in het nieuws van vandaag. Alliance Virtual Offices onderzocht wat de invloed van thuiswerken is op het milieu.
Alliance Virtual Offices analyseerde gegevens uit meer dan 20 gezaghebbende bronnen met een deelnemersbestand van meer dan 457.171 werknemers en bedrijven om de vraag te beantwoorden: Is thuiswerken beter voor het milieu? Het antwoord is volgens de organisatie duidelijk ‘ja’.
Over het algemeen is thuiswerken milieuvriendelijker dan werken op een kantoor. Bovendien, wanneer werkgevers thuiswerken aanbieden, ervaren ze een betere reputatie, een verhoogde klantenbinding en gelukkigere, gezondere werknemers.
34,3 miljoen ton broeikasgasuitstoot voorspeld in 2021 door thuiswerken
Hoewel thuiswerken wordt gepromoot als een milieuvriendelijker alternatief voor kantoorwerk maar volgens een onderzoek uit 2021, gepubliceerd door Resources, Conservation and Recycling, is het internetgebruik van gegevens van januari tot maart vorig jaar met bijna 40% gestegen, toen elke werknemer begon in te loggen op videostreams en online vergaderplatforms om zijn dagelijkse taken uit te voeren. Als de modellen voor thuiswerken tot eind 2021 blijven bestaan, zal dat naar verwachting 34,3 miljoen ton broeikasgassen opleveren.
Maar het goede nieuws is dat, terwijl het gebruik van datacenters nu vijf keer zo groot is als tien jaar geleden, het energiegebruik in die tijd slechts met 6% is toegenomen. Bovendien zijn er veel stappen die thuiswerkers kunnen nemen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, waardoor thuiswerken milieuvriendelijker is dan kantoorwerk.
Bedrijven die thuiswerken toestaan, krijgen een betere reputatie en meer klanten
De consumenten van vandaag zijn steeds selectiever in waar ze hun geld uitgeven. Dit geldt met name voor de grootste bevolkingsgroep, de millennials, diegenen die geboren zijn tussen 1981 en 1996.
Door te kiezen voor werken op afstand laat de werkgever volgens Alliance Virtual Offices aan de consument zien dat hij de ecologische voetafdruk wil verkleinen. Op zijn beurt leidt dit ertoe dat milieubewuste kopers zich meer bewust worden van en loyaler worden aan het merk. Uit een onderzoek uit 2017 blijkt dat maar liefst 88% van de consumenten in de Verenigde Staten loyaler zou zijn aan een bedrijf dat openlijk initiatieven op het gebied van milieu of sociale rechtvaardigheid ondersteunt.
En dit fenomeen beperkt zich niet alleen tot de VS. Bijna de helft van de Britse shoppers zei bereid te zijn meer te betalen voor producten die van gerecycled materiaal zijn gemaakt. Daarnaast zei 59% dat ze het terugsturen van aankopen zouden heroverwegen als de milieu-impact transparanter was.
Werknemers van Xerox besparen jaarlijks 92 miljoen kilometer autorijden door thuis te werken
Xerox begon meer dan 35 jaar geleden met het thuis laten werken van werknemers. Vandaag de dag rijden Xerox-werknemers 92 miljoen kilometer minder dan ze zouden doen als ze naar kantoor pendelden. Deze hoeveelheid rijden zou een extra 41.000 ton CO2 in de atmosfeer pompen en in totaal 4,6 miljoen gallons benzine vereisen.
Alles bij elkaar bespaart Xerox jaarlijks meer dan 10 miljoen dollar door opties voor werken op afstand toe te staan. Naast de milieu- en kostenbesparende voordelen, zegt de vicepresident van Xerox dat het aanbieden van thuiswerkopties “ons helpt gekwalificeerde en getalenteerde werknemers te bereiken en te behouden, die een sleutelrol spelen bij het waarborgen van het welzijn van al onze belanghebbenden” (Onley, 2015).
Elk jaar worden ongeveer 247 biljoen vellen papier bespaard door buiten het kantoor te werken
Kantoorwerkers verspillen veel papier. Volgens één schatting besparen telewerkers 247 miljard vellen papier per jaar – degenen die thuis werken gebruiken meer digitale documenten, beheersystemen en e-handtekeningen.
Commerciële en industriële gebruikers in de VS zien hun energieverbruik met 6-7% dalen
In de Verenigde Staten is de industriële sector de grootste verbruiker van energie. De industriële sector omvat uitrusting en installaties voor landbouw, mijnbouw, bouw en industrie en verbruikt 32% van de Amerikaanse energie. De commerciële sector komt met 18% op de vierde plaats wat energieverbruik betreft en omvat kantoren, scholen, restaurants, magazijnen en winkelcentra.
Volgens het Energy Policy Institute van de Universiteit van Chicago heeft de VS tussen april en mei 2020, toen thuiswerken op zijn hoogtepunt was, een daling van 6-7% in energieverbruik ervaren, voornamelijk als gevolg van een vermindering in commercieel en industrieel stroomgebruik.
Het energieverbruik sinds het hoogtepunt van thuiswerken is gestegen, maar is nog steeds lager dan vóór de pandemie in het algemeen. De meest recente gegevens van 31 mei 2021 laten een algemene daling van 3,08% zien. Anekdotisch gezien waren de twee data met het hoogste energieverbruik Independence Day, 4 juli 2020 (+5,45%), en Valentijnsdag, 14 februari 2021 (+4,67%).
In de Verenigde Staten is de afvalproductie van bedrijven met 67% gedaald doordat werknemers vanuit huis werken.
De hoeveelheid afval die door industriële en commerciële bedrijven wordt geproduceerd, is moeilijk te bepalen. De meeste bedrijven zijn niet verplicht deze cijfers openbaar te maken. Sommige schattingen zeggen echter dat de hoeveelheid afval die door deze entiteiten wordt geproduceerd, kan oplopen tot 7,6 miljard ton per jaar.
Een particuliere enquête werd uitgevoerd door The Environmental Research & Education Foundation en gerapporteerd in Waste Advantage Magazine om perspectieven te krijgen van individuen en entiteiten die direct te maken hebben met afvalbeheer. De respondenten waren voornamelijk afvalvervoerders, adviesbureaus, gemeenten, overheidsinstanties en academische instellingen. Hun resultaten toonden een daling van 67% in afvalproductie tijdens de pandemie met de hoogste thuiswerkpercentages.
De gemiddelde werknemer vermindert zijn koolstofvoetafdruk met ongeveer 816 kg door thuis te werken.
Een werknemer van een bedrijf dat volledig op afstand werkt en gespecialiseerd is in sociale media, berekende hoe de koolstofvoetafdruk van zijn bedrijf zou veranderen als ze zouden overstappen op een vaste locatie. Het resulterende cijfer voor een kantoor van 90 werknemers in Californië laat een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zien van bijna 0,9 ton.
Dit is weliswaar maar één bedrijf, maar bedenk wel dat 98% van de CO2-voetafdruk van een werknemer op locatie afkomstig is van het dagelijkse woon-werkverkeer. Bovendien, werknemers toestaan om 2,5 dagen per week thuis te werken produceerde een elektriciteitsverbruik van 64 watt per uur, terwijl het kantoor 130 watt per uur gebruikte.
Tussen maart en begin juni van 2020 hebben de Verenigde Staten hun CO2-uitstoot met ongeveer 15% verminderd
Vervoer is met 29% de op één na grootste energieverbruiker in de VS. Toen veel Amerikanen als gevolg van de wereldwijde pandemie in thuiswerkmodellen terechtkwamen, daalde het brandstofverbruik voor transport met 30%. Door de verminderde vraag naar benzine, de sterke daling van het woon-werkverkeer en de vermindering van het elektriciteitsverbruik daalde de dagelijkse uitstoot van koolstofdioxide in de VS met naar schatting 15%.
Werknemers in New York wonnen 15,2% van hun tijd terug door niet te pendelen
Voordat thuiswerkmodellen op grote schaal werden ingevoerd, spendeerden werknemers in New York, NY, in totaal 46 uur per week om op hun werk te komen, te werken en dan naar huis te gaan. Toen de pandemie veel werknemers van kantoor naar hun thuiscomputer duwde, wonnen ze uiteindelijk 15,2% van hun wekelijkse tijd terug. Op nationaal niveau was de tijdwinst 10,4% per week.
Ongeacht de leeftijd, opleiding of het inkomensniveau van een werknemer, kan het woon-werkverkeer leiden tot ernstige mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Werknemers met een langere reistijd naar het werk hebben meer kans op terugkerende pijn, een hoog cholesterolgehalte, obesitas, een slecht humeur en te veel zorgen dan werknemers zonder woon-werkverkeer of werknemers met een reistijd van minder dan 10 minuten naar het werk.
Zakenreizigers dragen voor ongeveer 50% bij tot de luchtvaartemissies
In 2020 zou de luchtvaart naar verwachting 936 miljoen ton kooldioxide uitstoten. Als gevolg van reisbeperkingen tijdens de pandemie bedroeg het werkelijke aantal echter ongeveer 495 miljoen ton.
De grootste hoeveelheid emissies wordt waarschijnlijk geproduceerd door slechts 1% van de wereldbevolking – degenen die reizen als onderdeel van hun werk. Vliegen in business class, first class, of in een luxe suite vergroot de koolstofvoetafdruk van een passagier met respectievelijk 5,3, 9,2 en 14,8 keer.
Het kopen van een bestaande woning is milieuvriendelijker dan huren of bouwen
De verschuiving naar werk op afstand en de devaluatie van stedelijke voorzieningen als gevolg van pandemische sluitingen hebben ertoe geleid dat veel Amerikanen huizen kopen. Mensen die op afstand werken, willen meer ruimte voor hun kantoor aan huis en een grotere tuin voor activiteiten aan huis.
Veel van deze nieuwe huiseigenaren zijn mensen die voor het eerst een huis kopen of oudere mensen die een tweede huis kopen. Dit heeft de woningmarkten onder druk gezet, omdat de kopers geen huizen achterlaten die weer op de markt kunnen worden gebracht.
Ondanks het tekort aan beschikbare woningen, zijn veel telewerkers nog steeds bereid om de sprong te wagen en te profiteren van de laagterecord hypotheekrente. Dus, is het beter om te huren, een bestaand huis te kopen, of uw droomhuis te bouwen?
Een nieuw huis bouwen is volgens het onderzoek verreweg de minst milieuvriendelijke optie. Het ontginnen van land, het oogsten en verwerken van grondstoffen, en het gebruik van zware machines voor de bouw zijn veel zwaarder voor het milieu dan het simpelweg kopen of huren van een bestaande structuur.
Of het beter is om te kopen of te huren hangt af van de manier waarop men gaat wonen. De CO2-voetafdruk kan lager zijn dan wanneer je een huis bezit in een groot huurcomplex met gedeelde voorzieningen (zoals zwembaden en speeltuinen) en moderne, energiezuinige apparaten.
Wanneer men echter eigenaar is van het eigen huis, kan men beslissingen nemen over zaken als energie en apparatuurkeuzes. Het hebben van een modern, energie-efficiënt HVAC-systeem en het gebruik van zonne-energie om je huis van stroom te voorzien, zou minder impact op het milieu hebben dan wonen in een groot appartementencomplex zonder energie-efficiënte upgrades.