colruyt group cool rail
(Beeld: Colruyt Group)

Transport via Cool Rail voor minder CO2

Colruyt Group gaat wekelijks meerdere containers citrusvruchten uit Spanje laten overkomen via Cool Rail, een nieuwe treinverbinding voor verse producten tussen het Spaanse Valencia en de haven van Keulen. De containers gaan dan per vrachtwagen naar het distributiecentrum in Halle en keren geladen met lege kratten terug naar Keulen.

De Cool Rail-verbinding is een duurzaam alternatief voor wegtransport. Elke container legt 83 procent minder vrachtwagenkilometers af, wat resulteert in een CO2-reductie van 70 procent. 

Volle containers

Dankzij de nieuwe verbinding kan Colruyt Group ook zijn retourritten optimaliseren. Op dezelfde site waar het citrusfruit gelost wordt, worden de containers immers geladen met gewassen EPS-klapkratten voor transport terug naar Keulen. “Zo gaan de containers altijd geladen op transport en vervoeren we op geen enkel ogenblik lucht”, zegt projectleider import Wim Verghote. 

Samenwerking over de grenzen

De Cool Rail kan op termijn ook andere verse producten vervoeren van Valencia naar Keulen. In november rijden er twee treinen per week, met de ambitie om te evolueren naar vijf per week, naarmate er meer partners zich bij het initiatief aansluiten.

Cool Rail is een internationaal initiatief met zes partners uit retail, logistiek en de transportsector in Nederland, België en Duitsland. 

Cool Rail werd opgestart door de Nederlandse groente- en fruitgroothandel Bakker Barendrecht, het logistieke bedrijf Euro Pool System. Naast Colruyt Group nemen ook de retailers Albert Heijn en Edeka (Duitsland) deel.

datum: 18 november 2016
bron en foto: Colruyt Group

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.