treedom project malawi

Treedom plant 21.000 bomen in Malawi

Een nieuw project in Malawi krijgt dankzij Treedom nog dit jaar 21.000 nieuwe bomen erbij. Het initiatief komt de biodiversiteit van het land ten goede en stimuleert ook de lokale economie.

Treedom is ‘s werelds grootste digitale platform voor het planten en schenken van bomen. Het project, dat dicht bij de oevers van het Malawimeer ligt, heeft als doel om 21.000 bomen te planten in 2022 en nog eens 40.000 bomen in 2023. Dit initiatief ondersteunt niet alleen de biodiversiteit van het land maar diversifieert ook het inkomen van de lokale bevolking. Bovendien draagt het bij aan het compenseren van koolstofemissies en het aanpakken van klimaatverandering. 

Duizenden unieke planten

Het Malawimeer is een van de belangrijkste gebieden voor biodiversiteit in Afrika. Het is beroemd door de wilde dieren die er leven en bevat de grootste verscheidenheid aan vissoorten van alle meren ter wereld. Het project van Treedom bevindt zich in het kustgebied tussen het Liwonde National Park en de Great Rift Valley – een ecosysteem dat de thuisbasis is van duizenden unieke planten en diverse dieren. 

Gemengde aanplant

De gemengde aanplant met lokale boomsoorten beschermt het land tegen grootschalig monocultureel gebruik. Er worden vooral fruitbomen geplant zoals citroen, mango en avocado. De lokale bevolking kan vervolgens de vruchten verhandelen en verkopen. Dit maakt hen minder afhankelijk van de vishandel. Verder komen er ook bomen met geneeskundige eigenschappen, zoals albizia en moringa. Het project gebeurt in samenwerking met een lokale ngo-partner (NBUC Nkudzi Bay Utale Club).

Treedom kreeg onlangs The Best For The World Award for Governance gewonnen in de BCorp 2022 List van dit jaar. Het kreeg een topscore voor haar missie, ethiek, verantwoordingsplicht en transparantie, en scoorde in de top vijf procent van alle BCorps wereldwijd. In 2021 deed het 52 projecten in 16 landen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.