goedkoper lenen bij triodos voor duurzame woning

Triodos Bank Nederland: goedkoper lenen als je biobased bouwt

Triodos Bank biedt als eerste kredietverstrekker in Nederland een hypotheek aan waarbij de rente samenhangt met de materialen van het gebouw. Het opzet: de huizenmarkt verduurzamen.

De biobased hypothecaire lening van Triodos biedt leners een extra lage interest wanneer ze een biobased huis kopen of bouwen. Daarmee wil de bank het gebruik van hout, stro en vlas financieel stimuleren en een alternatief bieden voor koolstofintensieve materialen als beton, staal en rotswol.

Om de klimaatdoelen te bereiken is het volgens Jeroen Pels, directeur hypotheken van Triodos, nodig om radicaal andere bouwmethodes en financieringsvormen te ontwikkelen. De conventionele bouw berust voornamelijk op staal en beton. De productie daarvan beslaat 17 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en de materialen zijn bovendien moeilijk circulair toe te passen.

Standaard biobased

Om de lagere rente toe te kennen kijkt Triodos naar de milieuprestaties van het gebouw, in Nederland bekend als het MPG-label. Ook bij houtbouw gaat de bank na of de woning als biobased kan doorgaan. Triodos Bank hoopt alvast dat haar voorbeeld navolging kent. Binnen tien jaar is biogebaseerd, natuurinclusief bouwen de standaard volgens Jeroen Pels van Triodos Bank.

Bron: Pixii, Passiefhuis-Platform

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.