turbulent microwaterkracht

Turbulent in de prijzen met microwaterkrachtcentrale

Turbulent in de prijzen met microwaterkrachtcentrale

Voor de tweede keer reikte MIT Technology Review aan jonge Belgische ondernemers de awards uit voor ‘Innovators under 35’. Vorig jaar gingen de onderscheidingen onder andere naar start-ups die bezig zijn met vershoudtentjes en roestsensoren.

Eén van de acht winnaars dit jaar was Turbulent, de Belgische start-up die eerder dit jaar zijn eerste mini-energiecentrale opstartte bij een oude watermolen in Tielt-Winge.

Meer over deze opstart in ons nieuwsbericht ‘eerste rendabele microwaterkrachtcentrale in Europa is van Belgisch makelij’ en in het artikel in ons magazine van februari.

Turbulent bewijst dat je geen grote stuwdammen nodig hebt om elektriciteit uit waterkracht op te wekken. Of hightechconstructies om energie uit zeegolven te halen. Gewoon op een klein riviertje kan het ook.

Jasper Verreydt en Geert Slachmuylders in de prijzen met microwaterkrachtcentrale

De technologie werd op punt gesteld door twintigers Jasper Verreydt en Geert Slachmuylders, en is gebaseerd op energiestromen in draaikolken. ‘De beweging van water, en dus van energie, wordt in een draaikolk gecentraliseerd in één punt. Het komt er dan op aan die energie te vangen.’ Een waterval van één meter is voldoende om een kleine centrale te installeren.

Turbulent ontving vorig jaar een kwart miljoen euro van iMinds, KIC Innoenergy en de Vlaamse overheid (innovatiesteun). Het bedrijf mikt op projecten waarbij het zijn technologie kan integreren op één van de 350.000 watermolensites in Europa. Ook in Chili, waar black-outs in afgelegen gebieden dagelijkse kost zijn, lopen onderhandelingen.

bron: De Tijd
datum: 25-05-2016

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.