Twee huisvuilwagens op waterstof in Antwerpen

De stad Antwerpen neemt twee nieuwe huisvuilwagens op waterstof in gebruik. De wagens zijn uitstootvrij dankzij een elektrische motor met batterijen en een brandstofcel. Het initiatief is een primeur voor Vlaanderen en komt er met de steun van het Europese REVIVE-project en het Clean Hydrogen Partnership.

Binnen de stedelijke vloot van stad Antwerpen hebben huisvuilwagens het grootste effect op de uitstoot. De omslag naar volledig elektrische voertuigen is hier moeilijk vanwege de benodigde capaciteit en het hoge gewicht van de batterij zelf.

Een mogelijke oplossing is een elektrische aandrijving, maar dan aangevuld met een brandstofcel en waterstoftanks, om een groter bereik mogelijk te maken. Voertuigen op waterstof stoten geen CO2 of fijnstof en stikoxides uit, maar alleen waterdamp. Waterstof vergroot niet alleen de actieradius, er kan ook snel bijgetankt worden. Zo wordt de lange oplaadtijd van een elektrische batterij vermeden.

Omgebouwde dieseltrucks

Stad Antwerpen neemt nu officieel twee huisvuilwagens op waterstof in gebruik. Een eerste voertuig werd de voorbije maand uitvoerig getest. Het tweede voertuig wordt nu ook in gebruik genomen. Die voertuigen zullen waterstof tanken bij DATS24 op de Boomsesteenweg in Wilrijk en aan het waterstoftankstation van CMB.TECH aan het Havenhuis. De ombouw van de twee gewone diesel-huisvuilwagens naar brandstofcelwagens gebeurde door E-Trucks Europe in Lommel.

Antwerpen is de eerste stad in Vlaanderen die huisvuilwagens op waterstof in dienst neemt. De huisvuilwagens maken deel uit van het Europese REVIVE-project. Binnen dat project worden in verschillende Europese steden minstens 14 huisvuilwagens, aangedreven door brandstofcellen in combinatie met waterstof, getest.

Door deel te nemen wil stad Antwerpen de verdere technologische ontwikkeling van brandstofcellen ondersteunen en inzicht verwerven in de toekomstige generatie zware voertuigen. Zo maakt de stad verder werk van de duurzaamheid van haar stedelijke vloot.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.