Tweede leven voor gebruikte accu’s

Een tweede leven voor gebruikte accu’s:

Vattenfall, BMW en Bosch testen elektriciteitsopslag in Hamburg

Wat moet er gebeuren met nog-bruikbare accu’s aan het einde van hun levenscyclus in elektrische voertuigen? Het ‘Second Life Batteries’-project van Vattenfall, BMW en Bosch, voegt deze accu’s samen tot een grote opslaginstallatie om het elektriciteitsnet stabiel te houden.

Reserve-energie

De elektriciteitsopslaginstallatie in het havendistrict van Hamburg (Duitsland) bestaat uit 2.600 accumodules uit meer dan 100 elektrische voertuigen. De installatie heeft een vermogen van twee megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 2.800 kilowattuur (kWh), voldoende om zeven maanden elektriciteit te leveren aan een gemiddeld tweepersoonshuishouden.

De opgeslagen energie is niet bedoeld voor een algemene voorziening, maar wordt door Vattenfal op de primaire controlereservemarkt verkocht, samen met de energie van andere flexibele, controleerbare installaties. De opgeslagen energie is binnen enkele seconden beschikbaar en kan helpen het elektriciteitsnet stabiel te houden.

 

Nuttig tweede leven

Het gezamenlijke project geeft aan batterijen uit elektrische voertuigen van BMW op het einde van hun levenscyclus een nuttig tweede leven. Nadat de gebruikte accu’s zijn getest en bedraad, worden ze in de elektriciteitsopslaginstallatie samengevoegd, waar ze als stationaire toepassing een belangrijke bron vormen voor het nieuwe energielandschap.

Dankzij slimme elektronische besturingen kunnen deze opslagsystemen overtollige elektriciteit opvangen en wanneer nodig snel weer op het elektriciteitsnet brengen. We zien proefproject het als een belangrijke stap op weg naar een efficiënter en meer gedecentraliseerd energiesysteem“, zegt Cordelia Thielitz, General Manager Bosch Energy Storage Solutions.

Bij de ingebruikname van de opslaginstallatie zei Pieter Wasmuth, Executive Manager Vattenfall: “Ons doel is deze opslaginstallatie voor accu’s in het energiesysteem te integreren en een groot aantal vergelijkbare kleine lokale installaties via de verkoop van energie toegang te geven tot de markt.

Catrin Jung-Draschil, Vice President Portfolio & Business Development in de Wind Business Unit, voegde daaraan toe: “De opslag van hernieuwbare energie is een belangrijk aspect van klimaatbescherming en het nieuwe energielandschap. Door een slimme controle van gebruikte accu’s leveren we een belangrijke bijdrage aan een duurzame energievoorziening.

Ook andere toepassingen

Het ‘Second Life Batteries’- project ging in 2013 van start voor een periode van vijf jaar. Naast de elektriciteitsopslaginstallatie in Hamburg omvat het project nog twee andere toepassingen:

  • Gebruikte accu’s leveren sinds september 2014 tussentijdse opslag en een energiebuffer voor snellaadstations in het havendistrict.
  • Het energieverbruik van de fotovoltaïsche installatie van de warmtecentrale van Vattenfal wordt gemaximaliseerd door een tussentijdse energieopslag (in accu’s) tijdens zonnige periodes met weinig vraag naar elektriciteit.

 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.