UGent zuivert urine op Gentse Feesten

UGent zuivert urine op Gentse Feesten

Tijdens de Gentse Feesten vormt UGent urine uit de urinoirs aan het Belfort om tot puur water en meststoffen voor planten. Met het gezuiverde water van de Gentse Feesten is ook een nieuwe versie van het bier ‘From sewer to brewer’ mogelijk.

 

Water en meststoffen uit urine

Onderzoekers van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen van de UGent ontwikkelden een uniek concept dat zowel het water als de meststoffen in pure vorm uit urine kan terugwinnen. Dit gebeurt op basis van een waterzuiveringsproces dat tijdens de Gentse Feesten voor de eerste maal op grote schaal uitgetest wordt. De duurzame installatie draait bovendien volledig op zonne-energie.

 

Festivals en ontwikkelingslanden

Omdat het concept gebruik maakt van zonnewarmte, is het uitermate geschikt voor zomerfestivals die kampen met logistieke problemen rond afvalwater.

De techniek moet ook het verschil maken in ontwikkelingslanden. Lokale boeren hebben er geen toegang tot commerciële meststoffen, met oogstverliezen tot gevolg. Kunnen ze zelf meststoffen en water terugwinnen uit urine? Dan kan landbouw er duurzamer en meer plaatselijk georiënteerd worden.

 

Bier op basis van afvalwater

Met het gezuiverde water van de Gentse Feesten is ook een nieuwe versie van het bier ‘From sewer to brewer’ mogelijk. Vorig jaar werd de eerste versie geserveerd, op basis van gerecycleerd afvalwater van de Gentse stadsbrouwerij De Wilde Brouwers. Ondertussen is er een nieuwe versie waarbij afvalwater gezuiverd werd via membraanfiltratie. Het resultaat is een lekker blond bier van hoge gisting.

Dit jaar te proeven aan het François Laurentplein, het luisterplein Place Musette en de pop-up bar “Pletz” (Jan Breydelstraat). 

 

CAPTURE

De urinoirs en het bier ‘From Sewer to Brewer’ kaderen binnen CAPTURE, het Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery. Dit centrum brengt experten met verschillende achtergronden samen om grondstoffen uit afvalstromen te benutten. De ambitie is om met alle belanghebbenden (onderzoekers, industrie, overheid) de circulaire economie op punt te zetten en deze vervolgens breed toe te passen.

Meer informatie over het zuiveringsproces en ‘From sewer to brewer’.

 

bron: UGent
datum: 15-07-2016

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.