UZ Leuven recycleert plastic babyflesjes

Wat gebeurt er met al de plastic babyflesjes in onze ziekenhuizen? Momenteel belanden die na gebruik in de vuilnisbak om nadien verbrand te worden. Dat is binnenkort hopelijk verleden tijd, aangezien een proefproject bij het UZ Leuven aantoonde dat deze flesjes perfect recycleerbaar zijn.

10 miljoen per jaar

Jaarlijks belanden in Belgische ziekenhuizen zo’n 10 miljoen flesjes voor babyvoeding na gebruik in de vuilnisbak om daarna verbrand te worden. Zo gaat meer dan 300 ton aan kwaliteitsvolle kunststoffen verloren. Zonde, vonden enkele industriële organisaties die besloten om de recycleerbaarheid van babyflesjes te onderzoeken.

Het was speenflesjesproducent Materni die met het idee op de proppen kwam. Fredrik Pierreux van Materni: “Tijdens de ontwikkeling van een eigen productengamma vonden wij het als kunststofverwerkend bedrijf onze plicht om potentiële klanten de mogelijkheid te bieden om de gebruikte goederen selectief in te zamelen.”

Succesvol proefproject

Met financiële steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer en partners Go4Circle, OVAM en Sirris werd in 2013 in UZ Leuven het proefproject ‘Baby Bottle Reborn’ gelanceerd. In het proefproject werden de juridische, technische en logistieke problemen in kaart gebracht en opgelost om de miljoenen babyflesjes die jaarlijks bij het afval belanden te recycleren.

Het resultaat is dat UZ Leuven de flesjes voortaan als PMD-afval sorteert, zodat ze nadien tot nieuwe grondstoffen gerecycleerd kunnen worden .

Na dit eerste succesvolle project is het nu de bedoeling om dit concept verder uit te rollen, zodat ook andere ziekenhuizen in België de flesjes onder strikte voorwaarden kunnen sorteren om later te recycleren. Hiervoor kunnen de initiatiefnemers rekenen op de steun van onder meer Fost Plus en OVAM.

Recyclen in 4 lessen

Sirris trok er vier lessen uit het proefproject:

  • Partners zijn onmisbaar: je hoeft niet voor alles zelf het warme water uit te vinden. Je betrekt best zoveel mogelijk partners, zo vroeg mogelijk. In UZ Leuven werden de wegwerpflesjes bij het PMD gedaan. Dat PMD ging naar afvalbeheerbedrijf Indaver dat een installatie heeft om dit type kunststof te sorteren. Uit dit gesorteerde materiaal produceerde KRAS nieuwe materialen.
  • Werk stap na stap: “Het is beter om kleinschalig te beginnen en dan uit te bouwen, dan om een groot project in één keer door te duwen. Zo heb je een veel hogere kans op slagen,” zegt Thomas Vandenhaute van Sirris. Uit de ervaring van de startende ziekenhuisafdelingen worden lessen getrokken om de drempel voor de volgende afdelingen te verlagen.
  • Pas de vernieuwing in bestaande systemen: zo moesten de etiketten op de flesjes (naam van de baby) blijven zitten wanneer de melk gepasteuriseerd wordt, maar moeten ze – om privacyredenen – gemakkelijk te verwijderen zijn voor de flesjes in de PMD-zak verdwijnen. Verwijderbare etiketten moesten dus gecombineerd worden met de bestaande logistieke, kwaliteits- en controleprocessen.
  • Breng mensen samen rond een gemeenschappelijk doel: alleen zo vind je werkbare oplossingen waar alle betrokkenen extra moeite voor willen doen.

“Er zijn materiaalstromen in ziekenhuizen waarvan, indien de materialenkringloop bijvoorbeeld met recyclen gesloten wordt, de ecologische impact heel groot kan zijn. We willen met dit proefproject sensibiliseren en het denken mee op gang brengen,” zegt Thomas Vandenhaute.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.