Van boer tot bord in drie dagen

Gezonde en duurzame kant-en-klaarmaaltijden

Duurzaam communicatie- en marketingadviseur Inge De Clerck lanceert samen met een groep gelijkgezinden een crowdsourcingsactie en investeringscampagne voor het project Dagvers. Ze willen een coöperatieve onderneming oprichten die dagverse, duurzame en biologische kant-en-klaarmaaltijden op de markt brengt. “Er is nood aan kant-en-klaarmaaltijden die je niet met een schuldgevoel opzadelen”, aldus Inge De Clerck. 

Het was de initiatiefneemster zelf die de nood aan gezonde kant-en-klaarmaaltijden ervoer. “Ik heb als alleenstaande moeder met een druk professioneel leven niet altijd genoeg tijd om zelf te koken. Meer dan ik wou, kwam er een kant-en-klare supermarktlasagne op tafel. Met een blik op de ingrediëntenlijst weet je dat die vol vet, suiker, zout en bewaarmiddelen zit. En dat terwijl ik zoals meer mensen tegenwoordig toch veel belang hecht aan verse voeding vol smaak. De teleurstellingen en het schuldgevoel zetten mij aan het denken.”

Van boer tot bord in drie dagen

Het concept van Dagvers is panklaar:

  • Werken met dagverse biologische ingrediënten is een must. Verschillende lokale bioboerderijen en CSA’s (Community Supported Agriculture) staan achter het verhaal en willen voor die ingrediënten zorgen.
  • Zijn ze lokaal niet verkrijgbaar, dan zullen ze wel nog steeds bio en fair trade zijn.
  • Een maatwerkbedrijf zal instaan voor de productie van de dagschotels.
  • Voor de levering doen ze een beroep op een duurzame logistieke partner.

“Waarom de resolute keuze voor duurzaamheid? We weten dat niet elke consument om bio vraagt. Toch vinden we duurzaamheid doorheen heel de keten belangrijk. De klant hoeft zich hierbij dus geen vragen te stellen. Volgens ons ligt de verantwoordelijkheid voor het verduurzamen bij de producten, niet bij de klant.”

Crowsourcingactie

Ondertussen werd een crowdsourcingactie gestart om de haalbaarheid te toetsen bij het grote publiek en het product en aanbod te verfijnen. Hiervoor kreeg Dagvers fondsen van het Projectfonds Duurzame Stad van Stad Antwerpen, dat hiermee aantoont dat het gelooft in het project.

“Naast de crowdsourcingactie zetten we binnenkort ook een crowdfundingactie op, en zoeken we investeerders die het project mee willen realiseren. De uiteindelijke bedoeling is om van Dagvers een coöperatieve organisatie te maken”, zegt de initiatiefneemster.

Meer informatie over het project op www.dagvers.org of via Facebook 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.