Van Hoorebeke gaat residuhout omzetten in kwalitatief hardhout

Vanaf midden 2023 gaat van Hoorebeke engineered hardhout produceren en verdelen in Europa. De Gentse houtspecialist ging daarvoor in zee met het Australische bedrijf 3RT. Samen startten ze TRX op.

Naast haar huidige activiteiten gaat van Hoorebeke Group – een gevestigde waarde in de houtsector – volgende jaar engineered hardhout produceren en verdelen binnen Europa. Het bedrijf ging daarvoor een samenwerking aan met 3RT. Start-up TRX brengt binnenkort de mogelijkheden naar de Europese markt.

Met een nieuwe baanbrekende technologie maakt TRX het mogelijk om residuhout om te vormen tot hardhout van hoge kwaliteit. De technologie werd ontwikkeld door het Australische 3RT – waarbij 3R staat voor reduce – reuse – recycle.

100 jaar op 1 dag

De technologie die 3RT ontwikkelde, converteert residuhout op een duurzame manier tot hoogwaardig engineered hardhout. Het schaalbare proces is sterk geautomatiseerd en bootst in één dag het jarenlange natuurlijke groeiproces van bomen na. Het resultaat is engineered hardhout dat de visuele en fysische eigenschappen heeft van honderdjarige bomen.

De wetenschappelijk onderbouwde, gepatenteerde technologie gebruikt robotica, nanotechnologie en speciaal voor het proces ontwikkelde lijmen. De technologie werd mee ontwikkeld door de Autstralische Flinders University en door Bosch en Henkel.

Vanaf midden 2023 zal een eerste digitale productie-unit bij van Hoorebeke engineered hardhout produceren met de gepatenteerde technologie van 3RT en dat in de productiesite aan het Kluizendok in de Gentse haven van Gent (North Sea Port).

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.